BiH je među 20 zemalja na svijetu za konzumaciju duhanskih proizvoda, u kojoj svaki stanovnik godišnje u prosjeku popuši 1.777 cigareta.

Različite su procjene koliko zaista građana u BiH puši, ali se brojka vrti oko jednog milijuna. Naime, podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da u BiH puši čak 44 posto odrasle populacije.

Prava pušačka država

S obzirom na to da u BiH ima oko 2,5 milijuna građana starijih od 19 godina, dolazimo do podatka da oko milijun njih puši. To BiH, po konzumaciji cigareta, svrstava u pravu pušačku državu.

Pušače, prema nekoj kategorizaciji, možemo svrstati u tri kategorije: one “light”, koji popuše do deset cigareta dnevno, zatim strastvene, koji popuše od jedne do dvije kutije cigareta, te one okorjele koji “dime” između dvije i tri kutije, piše Večernji list BiH.

I sada treba izračunati i utvrditi koliko novca odlazi na cigarete. Preskočimo one koji popuše tek poneku uz kavu. Za početak se može uzeti one okorjele, pred čijim očima dnevno izgore dvije ili više kutija cigareta. Jedan pušač kojega svrstavamo u kategoriju “okorjelih”, a koji popuši 40, 50 i više cigareta dnevno, a takvih nije baš malo, za vrijeme svoga “pušačkoga staža”, cijelo bogatstvo potroši na cigarete.

Za izračun uzmimo onoga prosječnog koji puši jednu vrstu cigareta, primjerice Lucky Strike, koji košta 5,20 KM.

U tom slučaju “umjereni”, koji puši jednu kutiju dnevno, u mjesec dana potroši 156 KM, a u godini dana nešto više od 1.872 marke. Dobar dio pušača počeo je pušiti u srednjoj školi, recimo u 16. godini. Pa tako, ako je žena, čiji je prosječni životni vijek u BiH oko 80 godina, pušila od 16. do 80. godine dvije kutije cigareta, dakle 64 godine, ukupno je potrošila 119.808 KM. Naravno, ako je doživjela 80 godina.

I što se može za 120.000 KM? Puno toga. Izabrati vikendicu ili stan u bilo kojem bh. gradu po želji.

Velik broj umrlih

Primjerice, prosječna cijena stana prošle godine u BiH iznosila je 1.519 KM po četvornom metru. Za novac potrošen na cigarete mogao se kupiti stan od 80 četvornih metara. Ako nemate riješeno stambeno pitanje, onda tih 120 tisuća KM možete potrošiti na trosoban komforan stan od 80 četvornih metara.

Naravno, u nekim gradovima cijene stanova kreću se i manje od 1.000 KM po četvornom metru te se u tim mjestima, uz dobar trosoban stan, može kupiti i dobar automobil, navodi Večernjak.

Kalkulacijom o onim ekstremnim slučajevima, koji puše 2 – 3 kutije cigareta, dolazimo do dvostrukog ili trostrukog iznosa.

Za potrošeni novac za cigarete mogao se kupiti stan, vikendica ili automobil. Ono što je još poraznije i veći gubitak je da godišnje zbog posljedica pušenja u BiH umire 8.595 ljudi, a 1,72 posto pušača su djeca od 10 do 14 godina.