U središtu Rima otkrivena je drevna grobnica koja je skoro sigurno posvećena legendarnom osnivaču Rima, Romulu, objavili su danas talijanski arheolozi.

Mala odaja s običnim sarkofagom dugim 1,4 metra i kružnom kamenom strukturom, za koju se pretpostavlja da je bila oltar, pronađena je još početkom prošlog stoljeća ispod brežuljka Kapitol u starom rimskom Forumu, ali je značaj tog otkrića postao jasan tek nakon novih iskopavanja i istraživanja.

Alfonsino Ruso, direktor Arheološkog parka Koloseum, rekao je da lokacija vjerojatno potječe iz šestog stoljeća prije nove ere i da je smještena u najstarijem dijelu grada koji je direktno povezan s povijesnim tekstovima o mjestu na kojem je sahranjen prvi kralj Rima.

Romul je, prema legendi, utemeljio Rim sa svojim bratom blizancem Remom 21. travnja 753. prije nove ere. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar.

U svetilištu nisu pronađene nikakve kosti, ali arheolozi najavljuju da imaju druge znake koji upućuju na to da bi to mogao biti grob prvog rimskog vladara, prenosi Dnevni avaz.

Povjesničari su dugo podijeljeni u vezi s tim jesu li braća Romul i Rem, koje je, prema legendi, othranila vučica, uopće postojala, ali ako i jesu, spore se o tome gdje bi Romulovo tijelo moglo biti sahranjeno.