Na području istočnosibirskog naselja Batagaj u Jakutiji znanstvenici su pronašli vječni led. Njegova se starost procjenjuje na 650 tisuća godina, navodi se na stranici vlade Republike Sahe.

Prema podacima Instituta za polarna i morska istraživanja "Alfred Wegener" (AWI), led je pronađen na dubini od 50 metara, gdje je temperatura minus 10 stupnjeva, prenosi Russia Beyond Hrvatska.

"Ovaj sloj vječnog leda već je preživio nekoliko ledenih i međuledenih doba", izjavio je znanstvenik iz instituta za polarna istraživanja Thomas Opel.

U razdoblju od 40-ih do 60-ih godina 20. stoljeća ovaj dio terena bio je put za gusjenična vozila koja su uništila zaštitni i izolacijski biljni pokrivač.

Prema riječima znanstvenika, pronađena lokacija ima veliki značaj. Ona dokazuje da se vječni led ne mora obavezno istopiti u toplim razdobljima. Istraživači su istaknuli da je ovaj deo terena preživio visoke temperature kada je na Arktiku bilo četiri-pet stupnjeva toplije nego danas.

Ranije su znanstvenici procijenili kolika je površina Jakutije podložna topljenju vječnog leda. Prema riječima doktora geografskih znanosti Aleksandra Fjodorova, gotovo 40% teritorija regije naći će se u opasnosti u slučaju intenziviranja klimatskih promjena i topljenja vječnog leda.