Proljetna korona Ramskog dekanata održana je u srijedu, 16. ožujka u župi Sv. Ante Padovanskog Žitače - Podhum

Sudjelovalo je 11 svećenika koji djeluju u tome dekanatu. Središnja tema prigodnog predavanja, kojega je održao predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura, bila je: Pastoralna uloga Katoličkog tjednika i drugih katoličkih tiskovina i medija u životu župne zajednice.

Na samom početku korone, prisutne su pozdravili dekan Ramskog dekanata mons. Marko Tomić i domaćin fra Ivica Karatović.



Vlč. Kustura svoje je izlaganje započeo s tezom kako je nemoguće ne komunicirati. Od samih početaka Crkve dostupna sredstva društvenog komuniciranja bila su od ogromne važnosti pri evangelizaciji naroda. U tome smislu posebno je naznačio ulogu katoličkih tiskovina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Pri tome se osvrnuo najprije na Katolički tjednik koji je zamišljen kao “propovjednik u kući”. Podsjetivši prisutne na povijest jedine tjedne novine na hrvatskom jeziku u BiH posebno je istaknuo kako su tri važne odrednice ovoga tjednika u aktualnom trenutku, a to je da je: katolički, hrvatski i bosansko-hercegovački. Zatim je predstavio i sam sadržaj novine kazavši kako se u njoj mogu pronaći gotovo svi novinarski žanrovi, a da je on prije svega formativnog usmjerenja jer samo jedna petina otpada na informacije i vijesti. Naglasio je nužnost suradnje sa svećenicima na terenu kako bi Katolički tjednik, a i sve druge crkvene tiskovine mogle opstati. Uz to je ponudio i neke konkretne prijedloge za poboljšanje suradnje.

Zatim je župnik domaćin fra Ivica imao koreferat u kojemu je iz župničke prakse progovorio o važnosti crkvenih medija i tiskovina.



Nakon navedenoga izlaganja dekan Tomić upoznao je prisutne svećenike o važnijim zajedničkim događajima koje dolaze te su dogovoreni termini preduskrsnih ispovjedi u ovom dekanatu.

Poslije radnog dijela uslijedila je sv. misa koju je predslavio glasnogovornik nadbiskupije.

Nakon euharistijskog slavlje uslijedio je zajednički ručak.

Na kraju vrijed podsjetiti kako Ramskom dekanatu pripadaju sljedeće župe: Solakova Kula i Obri, Žitače-Podhum, Doljani, Gračac, Uzdol, Prozor, Rama- Šćit i Rumboci.

J.A., KT