List Politico je na uvid dobio tajno pismo Viktora Orbana upućeno predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu nakon posjeta Moskvi.

"Dmitrij Peskov iz igre, Orban u igru?", piše Politico šokiran onime što zovu "maksimalističkim stavovima" po kojima bi Orban komotno, kažu, mogao na audiciju za glasnogovornika Kremlja, prenosi Jutarnji list.

Vrijeme nije na strani Ukrajine

U pismu stoji, navodi Politico, da "vrijeme nije na strani Ukrajine nego na strani ruskih snaga." Nadalje, podijeljeno je u devet točaka, a nigdje se ne spominje činjenica da je Putin taj koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Nadalje, kako u pismu Charles Michelu navodi Orban, "ruska strana procjenjuje da Kijev mjesečno gubi oko 40 do 50 tisuća vojnika". Orban ni riječju ne spominje ruske gubitke.

Dodaje i da je Moskva "spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga."

Navodi i da je Putinu poručio kako mnogi u Europi tvrde da im je u interesu vratiti se u razdoblje gospodarskog rasta i trajnog mira.

Blokirani diplomatski kanali

"No, šansu za mirom umanjuje okolnost da su diplomatski kanali blokirani i da nema izravnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uvjeta za mir", piše Orban.

EU i njezini čelnici prekinuli su komunikaciju s Moskvom usred niza sankcija koje je Bruxelles uveo Rusiji nakon invazije.

U srijedu će veleposlanici EU-a u Bruxellesu razgovarati o Orbánovim putovanjima.

"Prođe li mađarsko izvješće u istom tonu kao ovo pismo, bit će to ugodan sastanak", sarkastično je za Politico komentirao jedan diplomat.

"Nijedan stavak ovog pisma ne odražava se u onome što je Europske unija radila zadnje 2,5 godine", dodaje za Politico.

Nadalje, Orban je u točki osam napisao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori još mogući te dodao da ćemo u "naredna dva mjeseca vidjeti dramatičnije gubitke na prvoj liniji nego ikada prije."

Ograničena Amerika

Zatim je zaključio da bi Europa trebala preuzeti vodstvo u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na to da je SAD sve više ometen kako se približavaju predsjednički izbori u studenom.

''Političko vodstvo Sjedinjenih Država ograničeno je zbog predizborne kampanje koja je u tijeku'', napisao je Orbán.

''Stoga ne možemo očekivati takav prijedlog iz SAD-a u nadolazećim mjesecima. Trebali bismo razmotriti — u duhu europske strateške autonomije — pokretanje europske inicijative'', napisao je te pismo zaključio riječima: "Nastavit ću razgovore u cilju stvaranja prilika za mir već sljedeći tjedan."