"Ako čovječanstvo želi preživjeti, u idućih 200 godina mora kolonizirati druge planete", jasno je upozorio Hawking nekoliko mjeseci prije svoje smrti. 

Proslavljeni fizičar zadnjih godina često je upozoravao na velike prijetnje životu. Isticao je kako čovječanstvu, pa čak i svom životu na Zemlji prijete razne kataklizme – od prenapučenosti i epidemija, do udara asteroida koji će zbrisati sav život sa planeta.

Prema njemu, u idućih 200 godina moramo se proširiti svemirom, razlozi za to su brojni.

Globalno zatopljenje

Ipak, kao najveću prijetnju vidio je globalno zatopljenje.

"Resurse trošimo alarmantno brzo. Našem planetu smo podarili katastrofalni dar klimatske promjene. Rastuće temperature, smanjenje polarnih kapa, uništavanje šuma i desektovanje životnjskih vrsta. Stvarno smo u stanju biti zatucana, glupa bagra", upozorio je u sprnju prošle godine.

Ako se nešto ne promijeni, Zemlja će jednog dana izgledao kao Venera, s temperaturama od 460 stupnjeva Celzijevih. "Idući put kada sretnete nekoga tko negira globalno zatopljenje, recite mi da ode do Venere. a ja ću mu platiti kartu", našalio se Hawking.

Hawking je smatrao kako je sudbinu planeta zapečatio DonaldTrump, odbijajući ratificirati Pariški sporazum.

Asteroid

No čak i ako nas ne pobiju klimatske promjene, zbristat će nas asteroid. "To nije znanstvena fantastika. To jamče zakoni fizike i vjerojatnosti. Ako ostanemo, riskiramo uništenje", rekao je Hawking te rekao koji nam je jedini mogući spas.

"Kolonizacija svemira će poptuno promijeniti budućnost čovječanstva. Mogla bi i odrediti hoćemo li uopće imati budućnost", ističe.

Fizičar je radio zajedno s ruskim milijarderom Jurijem Milnerom na njegovom projektu slanja flote sičušnih nano letjelica, pogonjenih solarnim jedrima, na četiri godine dug put do Alphe Centauri.

"Ako uspijemo, poslat ćemo sondu, i to vjerojatno unutar životnog vijeka nekih od vas", prognozirao je Hawking. Dugoročno, Hawking je mislio kako je jedini spas za čovječanstvo da postanemo vrsta koja živi na više planeta.

Umjetna inteligencija

Profesor Hawking dodatnu je prijetnju vidio i u umjetnoj inteligenciji koja će, prema njemu, ubrzo postati nova vrsta života koja će nadmašiti ljude u svim poljima, a u konačnici, i potpuno zamijeniti ljude.

"Ako ljudi mogu programirati računalne viruse, netko će stvoriti i umjetnu inteligenciju koja se sama razvija i može se umnažati" pojasnio je i zaključio.

"Strahujem kako će takva umjetna inteligencija potpuno istisnuti ljude".

Prenapučenost

Kataklizmom prijeti i prenapučenost zemlje. "Danas, više nego ikada u povijesti, naša vrsta mora udružiti snage. Suočeni smo s klimatskim promjenama, epidemijama i sve kiselijim oceanima" rekao je fizičar 2016. tijekom predavanja o povijesti teorija nastanka svemira – od pretpovijesnih mitova o božanskom stvaranju do najnovijih spoznaja moderne fizike.

Tada je bio još optimističam i umjesto 200, dao nam još 1000 godina. "Ne mislim da ćemo preživjeti idućih 1000 godina ako se ne otisnemo s ovog krhkog planeta" rekao je i dodao "Zato apeliram javnost da se zainteresira za svemir", prenosi Daily mail.

"Živimo u nevjerojatnom vremenu za istraživanja teoretske fizike. Naša slika svemira se toliko promijenila tijekom zadnjih 50 godina i sretan sam ako sam i ja tome malo doprinio".