S računa ministarstva vanjskih poslova u Prištini uplaćeno je 90.000 dolara američkoj tvrtki "Global Strategic Advisory".

Kako je objavljeno na stranici američkog Ministarstva pravde, novac je namijenjen lobiranju za interese Prištine u SAD.

Ministar vanjskih poslova u ostavci Bedžet Pacoli izabrao je tvrtku "Global Strategic Advisory", u vlasništvu Jamesa Mengesa bliskog Rudyu Giulianiu, bivšem gradonačelniku New Yorka-a, a sada advokatu američkog predsjednika Donalda Trampa, da mu pomogne da se obrati američkim vladinim službenicima i gospodarstvenicima u okviru lobiranja, javila je prištinska KTV.

Dokumenti tog sporazuma objavljeni su na sajtu Ministarstva pravde SAD, gdje je objavljivanje takvih sporazuma američkih tvrtki sa strankama u drugim državama obavezno i javno, prenosi "Kosovo online".

U stavu devet sporazuma opisane su aktivnosti registrirane firme, a precizira se da će predstavnici "Global Strategic Advisory" posredovati u kontaktima između službenka Vlade SAD i poduzeća iz te države s vladom u Prištini.

U stavu 10 se pojašnjava da će prištinsko ministarstvo američka tvrtka savjetovati o tome kojim bi se službenicima SAD trebalo obratiti u različitim prilikama, kao i da će tumačiti njihove povratne informacije i odgovore.

Akontacija u iznosu od 90.000 dolara tvrtki transferirana je 17. listopada.