Samo jedna čaša voćnog soka dnevno može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka.

Stanje uzrokuje malo simptoma pa može ostati neotkriveno godinama, ali s vremenom može oboljele dovesti u opasnost od moždanog udara, srčanog udara i zatajenja srca.

Uz lošu ishranu, način života i stres za koje se smatra da povećavaju šanse ljudi za razvoj visokog krvnog pritiska, liječnici će često propisati promjene u načinu života kao što su smanjenje unosa soli i alkohola, jedenje više voća i povrća i više vježbanja.

Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Torontu pokazalo je da svakodnevno pijenje umjerenih količina voćnog soka može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Dolazi nakon što je Blood Pressure UK upozorio da bi do dvije trećine Britanaca mlađih od 50 godina moglo živjeti s nedijagnosticiranom hipertenzijom, medicinskim izrazom za visoki krvni tlak.

Loša ishrana i nezdrav način života doveli su do toga da sve veći broj oboljelih razviju ovo stanje kada napune 30 godina pa je dobrotvorna organizacija pozvala odrasle svih uzrasta da redovno kontroliraju krvni tlak.

Istraživački tim iz Toronta analizirao je podatke iz 93 prethodne studije koje su proučavale 12 različitih slatkih namirnica, kako bi se razumjelo kako izbor prehrane utječe na krvni tlak.