Napravljen prijedlog izmjena Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji FBiH u smislu uvođenja braniteljskog dodatka za umirovljene pripadnike Armije RBiH, HVO-a i MUP-a te pripadnike ovih komponenti koji su u radnom odnosu

Razvojačeni branitelji u FBiH i dalje su u nezavidnom položaju. Godinama se govori o uvođenju braniteljskog dodatka za sve branitelje, ali nadležni do sada nisu imali sluha, piše Večernji list BiH.

Skupina federalnih parlamentaraca pripremila je prijedlog izmjena Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji koje se tiču uvođenja braniteljskog dodatka, potvrdio je za Faktor Fahrudin Čolaković, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije, inače jedan od inicijatora braniteljskog dodatka. Izmjene zakona, prema zamisli predlagača, trebale bi stupiti na snagu u siječnju 2025. godine.

Više od desetljeća čekanja

Čolaković dodaje kako će izmjene zakona u što kraćem roku biti upućene Vladi Federacije BiH, a braniteljski dodatak odnosi se na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i tadašnjeg MUP-a koji su umirovljeni ili rade, a nemaju nikakvu stalnu braniteljsku naknadu.

Još nije rečeno koliko bi iznosio braniteljski dodatak po mjesecu provedenom u obrani zemlje.

- Smatramo da je krajnje vrijeme da branitelji imaju braniteljski dodatak na osnovi sudjelovanja u obrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od 18. 9. 1991. do 22. 4. 1996. godine, oni koji nemaju nikakva mjesečna braniteljska primanja. I to se treba rješavati u Parlamentu Federacije - kazao je ranije Hamza Krkalić, jedan od osnivača Kampa branitelja.

Inače, udruga Kamp branitelja uputila je Odboru za braniteljska i invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH inicijativu za uvođenje braniteljskog dodatka pripadnicima Armije RBiH, HVO-a i MUP-a koji "do sada nisu ostvarili nikakva redovita mjesečna primanja na osnovi sudjelovanja u obrani zemlje". - Ostavili smo Vladi FBiH da utvrdi kriterije, samo smo odredili donju granicu raspoloživog novca za iduću proračunsku godinu i ona iznosi 150 milijuna KM. Odnosno, dva posto proračuna FBiH. Vlada FBiH treba finalizirati zakon, odrediti kriterije za dodjelu braniteljskog dodatka, koliko bi on iznosio, bi li bio na mjesečnoj ili godišnjoj razini... Potom zakon uputiti u parlamentarnu proceduru kako bi mogao stupiti na snagu 1. siječnja 2025. godine - kazao je Čolaković.

Priča o braniteljskom dodatku datira još iz 2012. godine, no do danas nije realizirana. Međutim, ove godine ponovno je aktualizirana. U javnosti se početkom ožujka moglo čuti više verzija zahtjeva za braniteljski dodatak. Naime, tom prilikom moglo se čuti da udruga Kamp branitelja FBiH traži braniteljski dodatak koji bi imali samo branitelji koji do sada nikada ništa nisu dobili od države, a koji bi iznosio pet KM po mjesecu provedenom u obrani zemlje. Jedinstvena organizacija branitelja u BiH Unija veterana traži dvije marke po mjesecu sudjelovanja u Armiji, MUP-u ili HVO-u. Tu je i treći zahtjev branitelja koji traže braniteljski dodatak u visini od 10 KM po mjesecu provedenom u obrani zemlje.

Učinjena nepravda

- Nama koji nismo ranjeni u ratu načinjena je nepravda. Proveli smo četiri godine po brdima, na snijegu, blatu, kiši... i danas nemamo ništa osim ogorčenja. Većina nas radi kod privatnika za niske plaće, bez ikakvih prava, kao da i nismo sudjelovali u ratu. Bio bi red da i mi dobijemo neku vrstu naknade za vrijeme provedeno na ratištu, ovako se osjećamo kao građani drugog reda. Bolji status u ovoj državi imaju oni koji su pobjegli na početku rata od nas, razvojačenih branitelja - kazao nam je jedan od razvojačenih branitelja. Braniteljima Bosne i Hercegovine tako bi bila osigurana mjesečna novčana primanja, poput egzistencijalne naknade koju imaju nezaposleni branitelji. Braniteljski dodatak bi, naime, dobivali svi, bez obzira na to jesu li nezaposleni, imaju li mirovinu ili neku drugu vrstu naknade. Podsjetimo, nezaposleni razvojačeni branitelji stariji od 57 godina iz federalnog proračuna za ovu godinu dobivaju 5,09 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama. Tako oni koji su u obrani zemlje proveli, recimo, tri godine, imaju egzistencijalnu naknadu od 183 KM mjesečno. Nezaposleni razvojačeni branitelji mlađi od 57 godina egzistencijalnu naknadu dobivaju sa županijske razine.