Službenici Uprave za neizravno oporezivanje prilikom pojačane kontrole putničkog prometa na Graničnom prijelazu Gradiška oduzeli su raznu robu čija je ukupna vrijednost procijenjena na više od 10.000 KM.

U razdoblju pred kraj godine, kada predstoji pojačan dolazak građana Bosne i Hercegovine iz inozemstva, kaoi pojačan ulazak stranaca u BiH, carinski službenici Uprave za neizravno oporezivanje provodit će detaljne kontrole autobusa i putničkih motornih vozila koja ulaze u carinsko područje BiH.

Tako su već na Graničnom prelazu Gradiška provodeći pojačane kontrole putničkog prometa carinski službenici otkrili i oduzeli veću količinu neprijavljene robe. Detaljnom kontrolom autobusa koji je prometovao na relaciji Dortmund-Neum, pronašli su i privremeno oduzeli: mobilni telefon“XIAOMI 13 T Pro 512 GB“, monitor „MSI optiks G24DGP“, televizor „FIRE 40“HD Smart, 36 pari obuće (različite robne marke i veličina), ženske torbe (različite robne marke), sunčane naočale i sl. Procjenjena vrijednost oduzete robe iznosi 7.500 KM.

Nadalje, detaljnim pregledom drugog autobusa otkriveno je neprijavljenih 14 cilindara za teretna vozila u vrijednost oko 3.000,00 KM.

Nastavljajući aktivnosti na otkrivanju neprijavljene robe, carinski službenici na graničnom prijelazu Gradiška izvršili su pregled putničkog vozila i otkrili veću količinu parfema. Parfemi su bili različitih amabalža u količini od 97 komada, kao i 147 komada testera. Također, pri kontroli autobusa pronađena je i privremeno oduzeta neprijavljena roba, a radilo se o dijelovima kočionog sustava motornog vozila “Toyota“.

Iz UNO BiH podjećaju sve građane kako prilikom ulaska u carinsko područje BiH sa sobom mogu unijeti stvari u osobnoj prtljazi u vrijednosti do 600 KM bez plaćanja uvoznih trošarina. Sve što prelazi spomenutu vrijednost mora biti prijavljeno carinskoj službi za uvozno carinjenje.

Detaljnije kontrole puntika u autobusima i u putničkim motornim vozilima bit će nastavljene do kraja 2023. godine – priopćemo je.

Brotnjo.info