Primirje koje su dogovorili predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin za područje jugozapadne Sirije je stupilo na snagu, javlja Reuters.

Sjedinjene Američke Državae  i Rusija uz Jordan su postigle dogovor o prekidu borbi u namjeri da otvore put kao širem miru u ovoj državi.

Primirje su dva predsjednika objavila nakon susreta na marginama samita G20 u Hamburgu. Nekoliko puta do sada dogovarana su primirja, ali niti jedno nije bilo efikasno, te je upitno hoće li sirijske vladine snage i pobunjenici na jugozapadu poštivati posljednji dogovor.

Uz pomoć ruske avijacije i iranskih milicija, režimske snage Bashara al-Assada su posljednjih mjeseci potisnule pobunjenike koje sačinjavaju, uglavnom, sunitske grupe koje podržavaju Turska, SAD i zemlje zaljeva.

Visoki službenik State departmenta uključen u razgovore je rekao agenciji Reuters da će biti potrebno precizirati ko će biti nadležan za monitoring primirja. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov je ranije izjavio da će primirje omogućiti dostavu humanitarne pomoći do kontakta između pobunjenika i vlasti kroz monitornig centar koji se uspostavlja u Jordanu.