Oslobađanje talaca prema dogovoru o privremenom primirju između Izraela i militanata Hamasa neće se dogoditi prije petka, rekao je sinoć izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost. Izrael i Hamas dogovorili su se rano jučer o prekidu vatre u Gazi na najmanje četiri dana kako bi se omogućio dolazak pomoći i oslobodilo najmanje 50 talaca koje drže militanti u palestinskoj enklavi u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca koji su zatvoreni u Izraelu.

Vrijeme početka primirja i oslobađanja talaca koje je Hamas zarobio tijekom napada na Izrael 7. listopada tek treba biti službeno objavljeno. Egipatski sigurnosni izvor rekao je da su posrednici tražili da počne danas u 10 sati. Izraelska javna televizija Kan, pozivajući se na izraelskog dužnosnika, izvijestila je da je došlo do 24-satnog kašnjenja provedbe sporazuma jer ga još nisu potpisali Hamas i posrednik Katar.

Dužnosnik je rekao kako su optimistični da će sporazum biti proveden kada bude potpisan. "Pregovori za oslobađanje naših zarobljenika napreduju i nastavljaju se cijelo vrijeme", rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi u izjavi koju je objavio ured premijera.

Prvo primirje nakon skoro sedam tjedana rata

"Početak oslobađanja kreće prema izvornom dogovoru između strana i ne prije petka", rekao je Hanegbi. Premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo potencijalnu odgodu u provedbi sporazuma tijekom konferencije za novinare kasno u srijedu. Hanegbijeva izjava objavljena je oko sat vremena nakon konferencije za novinare.

Prvo primirje u skoro sedam tjedana starom ratu, postignuto nakon posredovanja Katara, pozdravljeno je diljem svijeta kao znak napretka koji bi mogao olakšati patnje civila u Gazi pod opsadom Izraela i vratiti više izraelskih zarobljenika kući. Arapski ministri pohvalili su sporazum, ali su rekli da bi on trebao postati prvi korak prema potpunom prekidu vatre.

Izrael je rekao da bi se prekid vatre mogao dodatno produljiti ako bi više talaca bilo oslobođeno, a palestinski izvor rekao je da bi čak ukupno 100 talaca moglo biti oslobođeno do kraja mjeseca. Hamas i s njim povezane skupine zarobile su oko 240 talaca kada su islamistički naoružani napadači divljali po gradovima južnog Izraela 7. listopada. Prethodno je Hamas oslobodio samo četvero.

Biden: Važno je da se svi aspekti u potpunosti provedu

Izrael je podvrgao Gazu, kojom upravlja Hamas, nemilosrdnom bombardiranju i opsadi od napada 7. listopada, u kojem je ubijeno 1200 ljudi, većinom civila, prema izraelskim podacima. Od tada je više od 14.000 stanovnika Gaze ubijeno, od kojih su oko 40 posto djeca, prema zdravstvenim dužnosnicima na tom području.

"Neće izvući sve taoce, ali će izvući ovih prvih 50-ak, sve žene i djecu... Počet će ih puštati tijekom sljedeća 24 sata", rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby. Sjedinjene Države također se nadaju da će stotine kamiona humanitarne pomoći stići u Gazu u sljedećih nekoliko dana, rekao je Kirby.

"Sada je važno da se svi aspekti u potpunosti provedu", rekao je američki predsjednik Joe Biden u komentaru na odgovor na X-u, bivšem Twitteru. Crveni križ će moći posjetiti sve preostale taoce u Gazi, rekao je Netanyahu na tiskovnoj konferenciji u srijedu navečer.

Izrael objavio popis s 300 imena

Pedeset talaca bit će oslobođeno tijekom četiri dana, najmanje 10 dnevno, rekao je Netanyahuov ured u priopćenju u utorak navečer. Primirje bi se moglo produžavati iz dana u dan sve dok se dnevno oslobađa dodatnih 10 talaca, navodi se. Izraelsko ministarstvo pravosuđa objavilo je popis od 300 imena palestinskih zatvorenika koji bi mogli biti oslobođeni.

​Hamas je rekao da će prvih 50 talaca biti pušteno u zamjenu za 150 palestinskih žena i djece zatvorenih u Izraelu. Stotine kamiona s humanitarnim i medicinskim potrepštinama i gorivom ući će u Gazu, dok će Izrael zaustaviti sve zračne napade iznad južne Gaze i održavati dnevnu šestosatnu zabranu letova na sjeveru, rekli su vladajući islamisti enklave.