Pitanje je dana kada će Zemlju pogoditi razarajuća solarna oluja koja bi mogla ‘spržiti’ električnu mrežu i uništiti komunikacijske sustave, upozorili su iz britanske meteorološke službe, piše Daily Mail, prenosi Večernji List.

Solarne oluje, odnosno brzi protoci radioaktivnih čestica sa Sunca, predstavljaju prijetnju infrastrukturi, industriji kao i cijeloj javnosti, dodaju.

Zbog toga su solarne oluje u fokusu nove europske svemirske misije i letjelice Solar Orbiter koja će se približiti Suncu.

Satelit je, naime, trenutno kod britanskih znanstvenika koji rade posljednje provjere prije nego što letjelicu pošalju u Njemačku gdje će je testirati godinu dana. Planiraju je prema Suncu poslati 2020. godine, a Orbiter će potom napraviti detaljnu analizu Sunca i unutarnje heliosfere kako bi mogli predvidjeti i razumjeti ponašanje naše zvijezde.

Najveća solarna oluja zabilježena je 1859. godine kada je bez struje ostavila šest milijuna ljudi, a poznata je i kao Carringtonov događaj.

Catherine Burnett iz Met Officea kaže kako se takve oluje ponavljaju jednom u 100 do 200 godine i da je samo pitanje dana kada će se dogoditi sljedeća.