Međunarodna nogometna federacija FIFA osnovana je na današnji dan prije 120 godina, 21. svibnja 1904. u Parizu.

Zbog francuskog mjesta utemeljenja i danas se koristi francuska kratica njenog naziva (Fédération Internationale de Football Association – FIFA) u čitavom svijetu.

U trenutku utemeljenja FIFA je imala samo sedam članica (Francuska, Belgija, Nizozemska, Danska, Portugal, Švedska i Švicarska). Za prvog predsjednika izabran je Francuz – Robert Guérin, star samo 28 godina i po zanimanju novinar.

FIFA je svojim prvim natjecanjem predsjedala 1906. godine, ali sa slabim uspjehom. Zbog toga i nekih ekonomskih razloga, promijenjen je predsjednik, Guérina je zamijenio englez Daniel Burley Woolfall.

FIFA nije djelovala tijekom Prvog svjetskog rata, jer je mnogo nogometaša poslano u rat te zbog nemogućnosti održavanja utakmica. Poslije rata, zbog Woolfallove smrti, predsjednikom je postao Nizozemac Carl Hirschmann.

FIFA je spašena od gašenja, ali uz odustajanje Ujedinjenog Kraljevstva, koje je izjavilo da nije spremno igrati međunarodne utakmice s ratnim neprijateljima. Kasnije su se zemlje Ujedinjenog Kraljevstva (Engleska, Wales, Škotska i Sj. Irska) vratile članstvu u FIFA-i.

Prva zemlja članica izvan Europe bila je Južna Afrika, koja je u FIFA-u ušla 1908. godine. Slijedili su Argentina i Čile 1912., te Kanada i SAD 1913. godine.

Od 1930. godine FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje je postalo najgledaniji sportski događaj u cijelom svijetu, premašivši čak i Olimpijske igre.

Sjedište FIFA-e danas se nalazi u Švicarskoj, u gradu Zürichu, a od 2016. godine na čelu joj je Švicarac Gianni Infantino.

FIFA danas ima 209 nogometnih saveza svome u članstvu, što je za 16 država više nego Ujedinjeni narodi i 3 države više nego Međunarodni olimpijski odbor, te 5 više od IAAF-a.

FIFA je do sada uglavnom imala predsjednike iz Europe, a jedina iznimka bio je Brazilac João Havelange, koji je svjetskom nogometnom federacijom predsjedavao od 1974. do 1998. kada ga je naslijedio kontroverzni Sepp Blatter.