Prezimena su najvećim djelom zapisivana na osnovu usmene predaje i manjim djelom pisane građe. Istraživanje dr. Filipovića se odvijalo u Rami od perioda 1931.-1935.

Draševo

Draševo je dio visoke površi (1200 m), sjeverno od sela Jaklića, Družinovića i Šlimca. Iznad nje je vis Kadinica (dio Raduše Pl.). Na istoku je planina Sajina, na zapadu kosa Komar, a na sjeveru Gare, Lišci (Kadinica) i kosa Debeli Brig. Do oko 1900. samo su izlazili gore sa stokom pojedinci iz spomenutih sela, a otada se i stalno naseljavaju. Tada se i Draševo zvalo Jaklića Planina. To su sada dva "sela": Gornji Jaklići i Draševo. Gornji Jaklići su pri strani Kadinice, na visini od 1200-1250 m. Draševo ima više naseljenih mjesta okvirom i po stranama površi ivelikog Dola koji silazi sa sjevera između Debelog Briga i Sajine i sjedinjuje se s istočnim dijelom površi.

Na Draševu uopće nema živih voda nego imaju tri bunara i deset čatrnja. Pojedini kompleksi zemljišta zovu se: Doci, Počivoci, Pale, Krč, Paljike, Kurtagin Dolac, Sjetovica, Zaustje, Plandišće, Ramenkovac, Zečja Jama, Rat, Stražice, Prigon, Cvitne Kraje, Babin Dolac, Lišće, Jatare, Pliševica, Jesika, Srg, Dolac, Biljevine, Korica, Provalije. Svudea po stranama oko površi ima šume. Glavna i prava ("steća šuma") je Prodojnica, pa Lišće na samoj ivici grede, zatim Gare iznad Debelog Briga i Brda, istočno od Draševa.
 


U Gornjim Jaklićima su kuće na okupu. Tu su stalno naseljene po 1 porodica Džidžića i Tomića, a samo preko ljeta borave (i pred Božić silaze u selo): 3 Džidžića, 9 Tadića, 6 Petrićevića (od njih jedan samo ljeti, a ostalih pet predvojeni i zimuju), 1 Marić, 1 Perić, 1 Ivančević, 3 Jelića (u dvije kuće dio čeljadi i zimuje), 1 Antunović, 4 Tomića, 1 Pavlović (od 1931. dio čeljadi i zimuje), 1 Novaković. Babići (3 k.) imaju kuće na planini, ali ne izlaze svi iz Jaklića. Po Draševu su kuće odnosno stanovi raštrkani. Stalno su naseljeni: Sablje (3 k.), St. Perić i A. Ivančević. Samo ljeti dolaze 1 Selak iz Ripaca, I. Ivančević iz Šlimca, 1 Bilić iz Lapsunja, 1 Franjušić iz Ripaca (koji drži fratarsko imanje). Ima i napuštenih kuća: ranije su izlazili i Kuraje iz Jaklića, Ramljaci i Babići-Senkići iz Šlimca i Zahirovići iz Družinovića. Prestali da izlaze pošto su osiromašili, a kuće im stoje.