Premijerka Vlade HNŽ Marija Buhač danas je progovorila o problemima Doma zdravlja Konjic, gdje zaposlenicima kasne plaće po četiri mjeseca, navodeći kako je njihov problem složen zbog čega je dogovorila sastanak sa rukovodstvom Grada Konjica i te zdravstvene ustanove.

Problemi Doma zdravlja Konjic se kako kaže, vuku duži niz godina i nisu vezani isključivo za iznose financiranja, nego su višeslojni, piše Klix.

"Mi smo na zadnjoj sjednici Vlade HNŽ imali inicijativu vezanu za to i zaključili da ćemo održati sastanke sa predstavnicima Doma zdravlja Konjic i predstavnicima Grada Konjica, kao osnivača te zdravstvene ustanove, kako bismo dobili prvu, preliminarnu analizu, a onda definisali daljnje korake, vezano za tu zdravstvenu ustanovu", kazala je Buhač.

Nagomilani problemi

Ističe da su problemi Domu zdravlja Konjic složeni, a da je prije svega problemi organizacije zdravstvene zaštite, jer je, kako ističe činjenica da u Domu zdravlja Konjic nije zaživjela obiteljska medicina i da oni gube jako velike iznose financijskih sredstava, koja im dodjeljuje Zavod, te da je to jedan od primjera na kojem treba raditi.

"Jako veliki su problemi nastali i pri samoj podjeli Opće bolnice Konjici i Doma zdravlja, i ko šta plaća unutar te dvije zdravstvene ustanove i ko šta radi. Tako da je problem uistinu višeslojan i zahtjeva malo šire bavljenje tim problemom, kako bi se došlo do konačnog rješenja" ustvrdila je premijerka Buhač.

Naglašava kako će nakon sastanka sa predstavnicima Doma zdravlja Konjic i Grada Konjica moći govoriti o detaljnijim informacijama vezanim za taj problem, te je najavila i reformu kompletnog zdravstvenog sustava u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Ogromna dugovanja

Podsjetimo da je Dom zdravlja Konjic godinama u problemima i da su zbog neisplaćenih plaća liječnici te zdravstvene ustanove 3. studenog potpisala i upravi uručila kolektivni otkaz, jer plaće nisu dobili od lipnja, kao ni tople obroke, zbog čega su se mnogi zaposlenici odlučili napustiti tu ustanovu i otići u inostranstvo.

Međutim, kako im je, nakon tog očajničkog poteza, uplaćena jedna od četiri plaće koje su kasnile, oni su povukli kolektivni otkaz, jer su im nadležni dali čvrsta obećanja, da će se stanje u toj zdravstvenoj ustanovi popraviti, te da će moći nastaviti normalno funkcionirati.

Kašnjenje plaća u ovoj ustanovi nije jedini problem, jer su se dugovanja po raznim osnovama gomila godinama pa je tako došla do financijskog fijaska sa dugovanjima koja su premašila nevjerojatnih 10,5 milijuna KM.