Talijanska biskupska konferencija objavila je prošlog tjedna da se mijenja tekst molitve Očenaša, javila je agencija ANSA.
Umjesto dijela molitve “ne uvedi nas u napast”, u novoj će se verziji izgovarati “ne napusti nas u napasti”, prenosi Index.hr.

Realizacija je to promjene koju je ranije najavio Papa Franjo.
 
Kako javlja Vatican Insider, nova je verzija molitve već nekoliko godina prisutna u jednoj od verzija Biblije, no sada su je talijanski biskupi odobrili i za mise.

Papa Franjo je još prije godinu dana izrazio želju da Katolička crkva usvoji bolji prijevod s latinskoga fraze “ne uvedi nas u napast” iz Očenaša, najpoznatije kršćanske molitve.

To nije dobar prijevod, rekao je tada Papa.

Papa je tada objasnio da nije Bog taj koji ljude dovodi u napast. Ukazao je na činjenicu da je Katolička crkva u Francuskoj izmijenila frazu u molitvi tako da ona glasi “ne dopusti da padnemo u napast” i naznačio da bi se nešto slično trebalo primijeniti i drugdje.

Sadašnja verzija Očenaša je iz Vulgate (latinski prijevod Biblije iz 4. stoljeća), koja je pak na latinski prevedena sa starogrčkog, a ona s aramejskog, jezika kojim je navodno govorio Isus.