Znanstvenici su otkrili dijelove ekstrahromozomalne DNK (ehDNK), koji se prema njihovim riječima ponašaju kao "Bondovi negativci", odnosno skriveno potpomažu razvoj raka u organizmu, a ovo otkriće bi moglo da predstavlja prekretnicu u liječenju najagresivnijih tumora.

Prema riječima genetičara sa Stenfordskog univerziteta Howard Y. Chang, dijelovi ekstrahromozomalne DNK se na neki način odvajaju od hromozoma čovjeka i počinju da se ponašaju kao geni koji izazivaju rak, prenosi Gardian.

Ponašaju se "kao negativci u filmovima o James Bondu", kaže Chang.

''Na početku u filmu vidite razne eksplozije, ubojstvai katastrofe i ne znate zašto se događa ili tko je odgovoran za to. Nakon toga se konačno sretnete sa zlotvorom koji stoji iza svega'', slikovito je objasnio Chang.

Znanstvenici su uočili niz čudnih, neočekivanih pojava, kao što su tumori koji se šire neočekivanom brzinom ili karcinomi koji postaju otporni na lijekove koji su ranije bili efikasni.

''Konačno smo otkrili šta stoji iza toga: ehDNK'' zaključio je Chang.

Ovo otkriće može da bude velika prekretnica u liječenju zloćudnih tumora.

''Vjerujemo da su ovi dijelovi ekstrahromozomalne DNK odgovorni za veliki broj najozbiljnijih karcinima današnjice'', izjavio je profesor Stenfordskog univerziteta Paul Mischel.

''Ako blokiramo aktivnosti ovih dijelova DNK, možemo da blokiramo i širenje raka'', zaključio je Mischel.

Ovo prelomno otkriće je dio velikog projekta nazvanog "Veliki izazovi kancera", iza koga stoje američki Nacionalni institutu za kancer i britanski Institut za istraživanje karcinoma.