Turska je predstavila svoj nacionalni svemirski program, kartu puta baziranu na realnim i konkurentnim ciljevima, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak. 

Nacionalni svemirski program odvest će našu zemlju u viši rang kada je u pitanju globalna svemirska trka“, naglasio je Erdogan na ceremoniji predstavljanja programa održanoj u Ankari.

Ističući kako je Svemirska agencija Turske, pripremila program koji će ujedno i realizirati, Erdogan je naveo kako Turska otvara vrata nebeskom putovanju svoje civilizacije koja je stoljećima pionir pravde, morala i mira u svijetu.

Primarna i najvažnija misija programa je ostvariti prvi kontakt s Mjesecom na stogodišnjicu naše Republike, 2023. godine“, rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, Turska, u okviru nacionalnog svemirskog programa, ima za cilj uspostaviti regionalni sustav, pozicioniranja i vremenskog određivanja.

Erdogan je kazao i kako Turska ima za cilj pristup svemiru i osnivanje svemirske postaje. 

Jedan od ciljeva programa jeste i povećati konkurentnost zemlje u svemiru tako što će investirati u razvoj tehnologije, koja će poslužiti za istraživanje svemira, ali i meteorologiju.