Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak potvrdio je za RTRS da je dao iskaz u Tužilaštvu BiH u predmetu "Respiratori" u svojstvu svjedoka.

U Tužiteljstvu bez odgovora na pitanje da li je i Zolak dio njihove istrage.

Kako su objavili mediji, on je potpisao Rješenje kojim se kompanija "Srebrena malina" iz Srebrenice upisuje u Registar veleprometnika medicinske opreme, a da prethodno nije provedena potpuna procedura nadzora.

Istraga u predmetu "Respiratori" koja je uzdrmala Federaciju, "zakucala" je i na vrata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Aleksandar Zolak, direktor Agencije, istaknu oje da je već davao iskaz u svojstvu svjedoka u ovom slučaju te da ne smije dalje davati preciznije informacije.

Ipak, mediji su već objavili da je Zolak bh. tužiteljima objašnjavao kako je upisao "Srebrenu malinu" iz Srebrenice u Registar veleprometnika medicinskim sredstvima, mada je riječ o preduzeću čija je osnovna djelatnost prerada i konzerviranje voća i povrća.

Na ročištu za određivanje pritvora Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, Tužiteljstvo je tvrdilo da je federalni premijer, koristeći službeni položaj i politički uticaj, zahtijevao od Agencije da registruje "Srebrenu malinu" kao firmu koja može da uvozi medicinsku opremu.

Fadil Novalić je u telefonskoj i drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove i medicinska sredstva, zahtijevao da Agencija hitno i bez provođenja potpune procedure nadzora pravnog lica upiše "Srebrenu malinu" u Registar veleprometnika medicinskih sredstava.

Agencija je donijela Rješenje kojim se preduzuće "Srebrena malina" upisuje u Registar. Rješenje je datirano na 27. travanj, nekoliko dana nakon što su respiratori stigli na sarajevski aerodrom i pokrenuli jednu od najvećih poslijeratnih afera.

Naknadno davanje dozvole za direktora Agencije nije sporno jer respiratori službeno nisu uvezeni u BiH sve dok su na carinskom terminalu.

"Ne stoje tvrdnje da je Agencija izdala dozvolu nakon što su respiratori uvezeni iz prostog razloga što carinski terminal i roba koja se nalazi na njemu ne znači da je ušla u državu. Znači, carinski terminal nije BiH", pojašnjava Zolak.

80 respiratora nije ni izašlo sa carinskog terminala, a "Srebrena malina" zatražila od Agencije saglasnost za službeni uvoz još 20 koji su na sarajevski aerodrom stigli krajem svibnja. Ukupno stotinu, vrijednosti 10,5 milijuna KM, predmet su istrage.