Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić upozorio je da se ne smiju tolerirati sve češći napadi na povratnike u BiH, ističući kako je smrt jednoga od njih, Hrvata Marka Mišića, koji je jučer preminuo od posljedica ozljeda zadobivenih kada je branio svoju imovinu, drastičan primjer onoga što se sada zbiva.

Nadbiskup Vukšić uputio je sućut obitelji Marka Mišića, povratnika u mjesto Brezici kod Plehana, koji je umro od ozljeda što su mu ih prije mjesec dana nanijela dvojica muškaraca. Njih je Mišić zatekao u krađi drva u šumi koja je njegovo vlasništvo, a kada ih je pokušao spriječiti oni su ga brutalno pretukli.

"Napadi su sve češći. To je poziv i opomena"

"Ovaj nemili događaj, kao i sve češći napadi na povratnike te sve učestalije nasilje o kojemu gotovo svakodnevno čitamo i slušamo, snažan su poziv i opomena odgovornima u društvu i institucijama da poduzmu neophodne mjere kako bi se osigurao pravedni mir, poštivanje privatnog vlasništva svakog pojedinca u svakom dijelu BiH te uvjeti u kojima će se svatko osjećati sigurno u svom domu", stoji u izjavi vrhbosanskog nadbiskupa.

Vukšić je izrazio očekivanje da će odgovorni za smrt Marka Mišića biti pravedno kažnjeni kako se takvo što ne bi više nikada i nigdje ponovilo, a da se zapaljiva retorika i stvaranje osjećaja straha moraju spriječiti jer se tako ne može graditi društvo pravde i mira. Obitelji preminulog Mišića vrhbosanski je nadbiskup također uputio poruku da se u ovom teškom trenutku ne vode načelom osvete nego oprosta.