Poznati lopov iz Mostara Zoran Petković (39) koji je uhićen prošle godine u Banja Luci dok je u gaćama bježao policiji, želi priznati krivicu za izvršenje teških krađa u kojima je pričinjena šteta veća od 60.000 maraka.

Ovaj Mostarac je dvije godine pljačkao stanove po Banja Luci, a za njim je bilo raspisano pet potjernica. Da Petković planira priznati krivicu potvrdio je okružni tužitelj Goran Rakić.

"Branitelj optuženog je nagovijestio mogućnost zaključenja sporazuma o priznanju krivice", rekao je tužitelj Rakić u banjalučkom Okružnom sudu.

Petkovića terete da je od 2020. do lipnja 2022. godine na području Banja Luke počinio sedam krađa. On je u svoje ''radne pohode'' uglavnom išao u ranim jutarnjim satima. Kako je navedeno u optužnici uz pomoć šrafcigera i plastične kartice provaljivao je u zgrade i u stanove i krao novčanike, torbice, novac, nakit i druge skupocjene stvari. Prema optužnici on je vrata stanova otvarao tako što je plastičnu karticu gurao između štoka i vrata i uz pomoć nje bi gurnuo jezičak brave i za samo par sekundi otvarao vrata.

Ukrao skupocjene satove

Kako je navedeno u optužnici, najveću štetu počinio u lipnju 2020. godine, kada je provalio u jedan stan vlasništvo M. Č. u Gundulićevoj ulici u Banjaluci, odakle je ukrao 4.200 KM i osam ručnih skupocjenih satova vrijednih 44.315. KM. Veliki plijen odnio je i u noći između 21. i 22. prosinca 2021. godine, kada je provalio u stan Lj. R. u banjalučkoj ulici Svetog Save, gdje ukrao torbicu u kojoj je bilo 10.000 KM. Samo nekoliko dana prije ove krađe 13. prosinca 2021. godine provalio je stan I. V., gdje ukrao 1.500 KM i nakit vrijedan oko 2.000 KM, piše Glas Srpske.

Petkovića je tada vlasnik zatekao u krađi, ali je on uspio da pobjegne. Dva mjeseca prije, u oktobru 2021. godine provalio je u stan M. M. na Bulevaru Srpske vojske, gdje je ukrao 500 KM, a u srpnju te godine iz stana S. T. u Aleji Svetog Save u Banjaluci ukrao je 900 eura, 100 KM i osobni dokumenti.

U optužnici je navedeno da je početkom travnja 2022. godine provalio u stan S. S. u ulici Majke Jugovića u Banja Luci i ukrao novčanik sa 700 KM.

Petković je uhićen u akciji banjalučke policije ''Sover'' u lipnju 2022. godine. Tada je policija kod njega tijekom pretresa pronašla oko 2.230 KM, pet skupocjenih ručnih satova, manju količinu kokaina, heroina, tablete, patike i raznu garderobu. Iz Policijske uprave Banja Luka tada je priopćeno da ga terete da je području Banja Luke od 2020. godine do 6. lipnja 2022. godine počinio devet teških krađa, kojima je pričinjena ukupna šteta u od oko 100.000 KM.

Prema neslužbenim informacijama, Petković je prilikom uhićenja u gaćama pokušao pobjeći od policije, ali nije uspio.

Dosije

Zoran Petković ima podeblji dosije i uglavnom je poznat po krađama, za šta je i osuđivan. On je više puta uhićivan i na području Sarajeva, ali i drugih gradova u FBiH zbog sumnje da je na isti način kao i u Banja Luci obijao i pljačkao stanove.

Petković je u ožujku ove godine osuđen u Općinskom sudu u Širokom Brijegu na 10 mjeseci zatvora zbog krađa.

Prema toj presudi on je tijekom 2019. godine provaljivao u kuće i stanove na području Širokog Brijega i krao novac i druge vrijedne stvari. Trenutno se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Mostar.