Dana 21.06.2024. godine u 12:25 došlo je do totalnog raspada elektroenergetskog sustava u BiH. Pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regiji, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sustav BiH.

U tijeku su aktivnosti na restauraciji sustava, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sustavu (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima, navedeno je iz EP BiH.

Iz Elektroprivrede Republike Srpske za N1 su rekli da kvar nije na njihovim objektima. ''U kontaktu smo sa kolegama iz drugih kompanija. Struje nema u četiri zemlje, većem dijelu BiH, Hrvatske, Albanije, Crne Gore. Problem je na prenosnom 400 kv sustavu”, rečeno je za N1.

Struja će doći u narednih sat vremena, umiruju građane. Električna energija trebala bi biti puštana etapno, a prema prvim neslužbeno informacijama sustav je doživio kolaps zbog preopterećenja mreže.