Pomalo ulazimo u kalendarsko ljeto, a s njim nam dolaze i "Dani Vranice – Ljubo Barnjak" koje tradicionalno organizira Udruga planinara „ Raduša ”.

Svake godine  se trudimo i pokušavamo biti što bolji pa su se naši članovi potrudili da i ovaj događaj ima prikladan program u planini za sve uzraste. Naš planinarski dom Radovina otvaramo petak 16.06., a
program počinje subotu 17. lipnja u 10:00 h tradicionalnom šetnjom iz sela Ždrimci gdje se okupljamo i krećemo laganom šetnjom prema planinarskom domu „ Radovina ”.

Dolaskom većeg broja posjetitelja, sugrađana i prijatelja iz drugih planinarskih društava organizirati će se natjecanje iz sportskih i društvenih igara, a najbolji mogu očekivati i prikladne nagrade.

Centralni događaj je u svakom slučaju predavanje planinara Ante Romca i njegovog putopisnog putovanja „ Via Dinarica ”. „ Via Dinarica ” je trail  staza koja kreće iz Slovenije iz mjesta Postojna, a završava u Albaniji u Valboni. Udaljenost koja se prelazi ovim trail-om je preko 1000 km gdje se obilaze različiti planinski vrhovi i lokaliteti s od kulturološkog značaja. Najviši vrh trail-a je Jezerski vrh u Albaniji nadmorske visine 2694 m.

Ranim jutrom 18.06. kreću pripreme i okupljanje za planinarenje koje će biti podijeljeno u dvije ture, a pri povratku je udruga osigurala ručak za sve sudionike i posjetitelje.

Prostor za kampiranje je predviđen u krugu doma „ Radovina ”.

Vranica je jedna od pitomijih planina u Bosni i Hercegovini, ali isto tako jedna od planina koja je dosta nepredvidljiva što se tiče vremenskih uvjeta pa apeliramo da se ponese sva potrebna oprema za planinarenje.

Nadamo se da će nas poslužiti lijepo vrijeme i vidimo se u što većem broju 17.06. i 18.06. 2023. kod planinarskog doma Radovina.
 
UP Raduša