Pečenje, francuska, sarma, kolači, alkohol... sigurno ima još nešto što ste pojeli i popili ovih dana slaveći Novu godinu, a prije toga i Božić. A treba pojesti i popiti i ostatke. Nakon ovakvog tretmana organizma, treba ga pokušati vratiti na tvorničke postavke.

Postoje razni čajevi za čišćenje organizma, post samo uz sokove od svježe cijeđenog voća, razne kombinacije namirnica, no ono najzdravije nam je nadohvat ruke. Upravo u ovo doba godine rastu neke od najzdravijih vrsta povrća. Bogata su hranjivim tvarima, vlaknima i antioksidansima - svime onime što čisti organizam i vraća iz mrtvih.

Evo 7 vrsta povrća za čišćenje organizma

1. Kelj

Ovo tamno zeleno lisnato povrće je bogato antioksidansima i vlaknima. Pomaže u detoksikaciji organizma i potiče probavu. Odlično je u varivima, juhama, na lešo s malo maslinovog ulja, ali i u smoothie-jima.

2. Cikla

Iako nije zelena, mora biti na ovom popisu jer ima visok sadržaj antioksidansa, vlakana i vitamina C što ju čini odličnom za čišćenje organizma. Potiče rad jetre i regenerira ju. Može se jesti sirova na salatu, iscijeđena u sok, ali i kuhana, ukiseljena. List ne bacajte, i on je jestiv.

3. Artičoka

Ova biljka pomaže u poticanju proizvodnje žuči, a onda i zdravlja jetre, pomažući u probavi i eliminaciji toksina. U ovu svrhu ih je najbolje jesti samo skuhane s preljevom od maslinovog ulja, češnjaka i začina.

4. Peršin

Bogat je hranjivim tvarima, ali i diuretičkim svojstvima, što znači da potiče izbacivanje vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Zato ga je najbolje jesti na salatu - i korijen i list. Malo limuna i maslinovog ulja će biti sasvim dovljno da vas zasiti.

5. Maslačak

Ova samonikla biljka također ima diuretička svojstva i pomaže u pročišćavanju jetre i bubrega. Budući da raste i zimi, može se jesti svjež, na salatu ili u smoothie-ju. Pomoći će i čaj od korijena maslačka.

6. Radič

Tamnozeleno lisnato povrće s visokim udjelom vlakana, potiče probavu i podržava zdravlje probavnog sustava. Sve ovo će pomoći u izbacivanju nakupljenog otrova u tijelu. Najbolje ga je jesti kao salatu.

7. Kupus

Bilo da je crveni, bijeli ili kovrčavi kineski, kupus je također bogat antioksidansima i vlaknima što potiče detoksikaciju organizma. Posebno je poznata čarobna juha od kupusa koja se pravi upravo u ovakvim prilikama. Najčarobnije je to što se lako priprema - tako da u lonac vode stavite kupus, mrkvu, peršin, celer, luk i začine te kuhate 40 minuta. S ovom količinom ćete se  moći čistiti danima.

Agroklub.com