Iz EUFOR-a je potvrđeno da u BiH stiže britanska izviđačka jedinica, kao dio snaga EU - EUFOR Althea u BiH.

Ovo priopćenjw uslijedilo je nakon informacije, koju je objavio britanski list Times, da Velika Britanija šalje 40 vojnika u BiH, kako bi se, uz ostalo, spriječilo miješanje Rusije tijekom predstojećih izbora u BiH u listopadu.

"Na redovnoj šestomjesečnoj Konferenciji o angažiranju snaga prošlog tjedna, Ujedinjeno Kraljevstvo je, zajedno sa drugim zemljama sudionicama misije, osiguralo vojnike za popunu upražnjenih i novih pozicija u EUFOR-u", navedeno je u priopćenju ove misije, u kojem se dodaje kako je to "uobičajen i redovan postupak".

"Ujedinjeno Kraljevstvo se složilo rasporediti jednu manju izviđačku jedinicu koja će u potpunosti biti u lancu zapovjedi EUFOR-a kako bi zapovjedniku pružala podršku za izvršenje misije osiguranja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini", priopćeno je.

Iz EUFOR-a podsježaju kako se - u skladu s direktivom Odbora EU za politiku i sigurnost (PSC), a na osnovu procjene Operativnog komandanta Operacije ALTHEA - bez povećanja ukupnog broja vojnika za EUFOR osiguravaju dodatni kapaciteti.