Udruga branitelja Domovinskog rata HVO je priopćila kako je pred Sudom BiH potvrđena oslobađajuća presuda zapovjedniku Vojne policije Zdenku Andabaku, koji je bio osumnjičen za ratni zločin protiv Srba u Livnu.

Naime, u montiranoj lažnoj optužnici protiv Zdenka Andabaka, među ostalim se navodi: „U vremenskom razdoblju od travnja 1992. godine do lipnja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Hrvatskog vijeća obrane i Vojne policije HVO-a Livno usmjerenog protiv civilnog srpskog stanovništva općine Livno, znajući za taj napad i svjestan da njegove radnje čine dio toga napada, Zdenko Andabak u svojstvu zapovjednika Vojne policije HVO za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina … zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije HVO Livno, sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu…'', navodi Udruga branitelja Domovinskog rata HVO iz Livna.

Navode  je Andabak ranije oslobođen za navodne ratne zločine protiv Bošnjaka u Livnu.

''Ovo je druga oslobađajuća presuda hrvatskom domoljubu, branitelju i zapovjedniku Zdenku Andabaku, a put kojim je prošao bio je dug i trnovit. 

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO je oduvijek stajala iza lažno optuženog Zdenka Andabaka, zapovjednika Vojne policije i javno se suprotstavljala napadima kojima je bio izvrgnut ne samo Zdenko Andabak, nego i hrvatski narod i HVO'', navode iz ove Udruge.

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a u dogovoru sa Zdenkom Andabakom će organizirati zajedničku proslavu povodom, kako kažu, ''oslobađajuće presude za udruženi zločinački pothvat hrvatskom uzniku, heroju i zapovjedniku Zdenku Andabaku''.