Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv devet osoba za zločin protiv čovječnosti i ratnih zarobljenika počinjen na području Orašja 1992. i 1993. godine nad osobama srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH tereti Đuru Matuzovića, Ivu i Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu i Antu Živkovića, te Stjepu Đurića da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti.

Matuzović, Mato i Anto Živković, te Đurić optuženi su da su počinili i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici zapovjednih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i policije u Orašju, te pripadnici Vojne policije, javlja Birn.

Na teret im je stavljeno da su počinili progonom srpskog stanovištva i to ubojstvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

Matuzović, Živkovići i Đurić su optuženi i da su zajedno sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali sudjelovali u ubojstvima, mučenjima i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.