Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznenada je raspustio francuski parlament i raspisao izvanredne izbore nakon što je njegova stranka teško potučena na europskim izborima. Izbori će se održati 30. lipnja i 7. srpnja.

Macron se obratio francuskoj javnosti putem video poruke objavljene na društvenim mrežama rekao da se ne može praviti da se ništa nije dogodilo. Ustvrdio je kako rezultat europskih izbora nije dobar za njegovu vladu te dodao kako je uzlet nacionalista opasan za Francusku i Europu, prenosi Index.hr.

Liderica francuske krajnje desnice Marine Le Pen pozdravila je njegovu odluku o raspisivanju izvanrednih izbora

Podsjetimo, Macron je danas doživio težak poraz na europskim izborima od čelnice krajnje desnice Marine Le Pen, kojoj pobjeda povećava šanse na predsjedničkim izborima 2027.

Stranka Le Pen osvaja oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim europskim izborima 2019. i 17 posto više od Macronove stranke, pokazuju izlazne ankete. Socijalisti dobivaju 14 posto.

Le Pen i njezin vodeći kandidat, sve popularniji 28-godišnji Jordan Bardella, vide europske izbore kao referendum o Macronovoj vlasti koju obilježavaju problemi s imigracijom i kriminalom te dvogodišnja inflacijska kriza.

Uspjeh Le Pen oslabjet će Macronovu vladavinu tri godine prije isteka njegova drugog i zadnjeg mandata te bi mogao izazvati prijevremene nacionalne izbore. Preračunato u mandate, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen ih dobiva 31, Macronova Renesansa 14, a Socijalisti 13.