Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za travanj 2020. iznosi 1.987,72 KM i za 248 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Iz Sindikata podsjećaju da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za veljaču 2020. iznosila 934 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavoda za statistiku) i za 24 KM je niža od prosječne plaće isplaćene u siječnju 2020.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 46,98 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana - 46,2 posto, stanovanje i komunalne usluge - 17,7 posto, higijena i održavanje zdravlja - 10,4 posto, obrazovanje i kultura - 2,5 posto, odjeća i obuća - 10,1 posto, prijevoz - 5,6 posto, te održavanje domaćinstva - 7,5 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz SSSBiH.