Žene koje su imale visoku razinu kemikalija di-n-butil ftalata i di-izobutil ftalata u tijelima tijekom trudnoće rodile su djecu sa značajno smanjenim kvocijentom inteligencije, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u stručnoj publikaciji PLOS One.

Istraživanje je pokazalo da su djeca koja su do 7. godine bila izložena većoj količini tih kemikalija imala čak za 6 bodova niži IQ od djece koja su bila izložena manjim količinama ftalata. Ftalati čine plastiku fleksibilnijom i težom za razlamanje, a omogućavaju i prenošenje mirisnih čestica.

Te tvari se mogu naći u cijeloj paleti proizvoda koje ljudi svakodnevno koriste, poput posudica za čuvanje hrane ili za zagrijavanje hrane u mikrovalnim pećnicama.

Ftalati su prisutni i u osvježivačima zraka, šamponima, kozmetici i mnogim drugim predmetima kojih su naši domovi puni. U SAD-u je njihova uporaba zabranjena u dječjim proizvodima i igračkama, a u EU je zabranjena i u kozmetičkim proizvodima.

No, ništa nije učinjeno da se spriječi izloženost trudnica ftalatima s obzirom na to da su oni i dalje prisutni u sredstvima za čišćenje, posudama u kojima kupujemo hranu i držimo je u hladnjaku, u parfemima, mirisima, osvježivačima zraka....

Autori istraživanja savjetuju da bi trudnice same trebale poduzeti neke preventivne mjere kako bi svoju izloženost ftalatima svele na minimum.

To znači da bi trebale koristiti deterdžente i losione bez mirisa, podgrijavati hranu u mikrovalnim pećnicama u staklenim posudama umjesto u plastičnim, koristiti sredstva za čišćenje bez mirisa, izbjegavati boravak u prostorima u kojima se nalaze osvježivači zraka te ne koristiti bilo kakve plastične predmete s oznakom 3, 6 i 7 jer se u njima koriste ftalati.

jutarnji.hr