U posljednje vrijeme govori se kako bi već tijekom sljedeće godine kompanije poput Googlea i GM-a mogle predstaviti potpuno autonomna vozila koja bi bez ikakvih problema mogla ravnopravno sudjelovati u prometu i vjerojatno biti bolji i oprezniji vozači od ljudi. Za prve komercijalne verzije takvih vozila ipak ćemo morati sačekati još neko vrijeme jer potrebno je još dosta testiranja, kao i donošenje odgovarajućih prometnih zakona s kojim bi se reguliralo tržište za vozila kojima će upravljati računala, a bit će zanimljivo vidjeti što će stručnjaci reći tko će biti kriv u prometnim nesrećama koje će izazvati automobili kojima upravljaju računala.

Odgovor na pitanje kada će se potpuno autonomna vozila pojaviti na cestama prošlog tjedna dao je Jensen Huang, izvršni direktor Nvidije, kompanije najpoznatije po razvoju računalne grafike koja, među inim, razvija i hardver za autonomne automobile te je jedan od najvažnijih proizvođača čipova za AI sustave. On smatra kako će se autonomna vozila na cestama pojaviti u roku od četiri godine, a prema predviđanjima nekih stručnjaka, 2021. najveći udio tržišta čipova baziranih na umjetnoj inteligenciji koji pokreću samovozeće automobile imat će upravo Nvidia. Ova je kompanija nedavno predstavila novu platformu za "automobile bez vozača" Drive PX2 za koju na The Next Webu kažu kako je to prvi mozak baziran na umjetnoj inteligenciji koji će omogućiti potpunu autonomiju vozila i osnova je daljnjeg razvoja automobila budućnosti.

S obzirom na ulogu koju Nvidia ima na ovom tržištu, riječi njenog izvršnog direktora o roku od četiri godine u kojem će se ovakvi automobili pojaviti na tržištu treba uzeti s maksimalnom ozbiljnošću. Osim Huanga, slična predviđanja za ovom tržište i dolazak autonomnih vozila tijekom sljedećih pet godina predvidjeli su i iz brojnih automobilskih kompanija koje razvijaju ovu tehnologiju poput Tesle, Forda, Audija, GM-a, Nissana, Googlea i drugih.

Kada se jednom ovakvi automobili pojave u prodaji, pitanje je na kojim će se sve tržištima moći koristiti jer, naravno, nije isto upravljati vozilom na uređenim prometnicama s razvijenom prometnom kulturom ili na cestama nekih gradova u Aziji i Africi koje, uz lošu infrastrukturu, nemaju oznake na cestama, semafore i vozači ne poštuju prometna pravila.

Izvor: The Next Web