Alwaleed bin Talal, princ Saudijske Arabije, najavio je kako će čitavo svoje bogatstvo od 210 milijardi kuna - donirati u humanitarne svrhe.

Šezdesetogodišnji nećak kralja Salman jedan je od najbogatijih ljudi. Navodi kako je inspiriran organizacijom Gates Foundation, koju su pokrenuli Bill i Melinda Gates 1997.

Novac će biti iskorišten za 'poticanje kulturnog razumijevanja', 'osnaživanje žena' i 'pružanje vitalne pomoći u slučaju katastrofe', između ostalog. Bill Gates je pohvalio odluku, nazivajući je 'inspiracijom za sve koji diljem svijeta djeluju filantropski'.

Princ Alwaleed se trenutačno nalazi na 34. mjestu Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu. Sav će novac preusmjeriti na u organizaciju Alwaleed Philanthropies, u koju je već donirao 23 milijarde kuna.

Također, princ Alwaleed ne drži niti jednu političku funkciju već je predsjednik investicijske tvrtke Kingdom Holding Company koja ima udjele u hotelima The Four Seasons, Fairmont i Raffles kao i News Corpu, Citigroupu, Twitteru i Appleu.

Bogatstvo koje planira donirati je isključivo njegovo, tvrdi.

- Filantropija je osobna odgovornost koju sam započeo prije tri desetljeća kao fundamentalni dio moje islamske vjere - navodi se u priopćenju.

Dodaje kako se nada da će dar 'pomoći u izgradnji mostova kulturnog razumijevanja, razvoju zajednica, osnaživanju žena, jačanju mladih, podršci u slučaju katastrofe i stvaranju tolerantnijeg svijeta.'

Predivna vijest princa Alwaleeda dolazi u vrijeme svetog mjeseca Ramadana kada se muslimane potiče da pomažu potrebitima i sudjeluju u humanitarnim akcijama.

Donacija novca trajat će nekoliko godina i nadzirat će ju odbor kojim on presjeda.