Udruga poduzetnika Link posljednjih je šest mjeseci radila na izradi registra parafiskalnih naknada u Hercegovačko-neretvanskoj županiji prilikom čega je došla do zabrinjavajućih činjenica o pritiscima te vrste na gospodarstvo.

Registar je predstavljen u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

"Radili smo sa svakom općinom u ovoj županiji i svako davanje uvršteno u registar, potvrđeno je od općina. Bio je problem s Mostarom, jer nema Gradskog vijeća, ali smo se vodili ranijim odlukama. Shvatili smo kako ima davanja koja se moraju plaćati, a iza kojih ne stoje odluke vijeća. Tako ima situacija da se neka davanja uzimaju nezakonito", kazao je Tomislav Majić, predsjednik Udruge poduzetnika Link iz Mostara.

Link je, kako piše Klix.ba, radeći na ovom registru parafiskalnih naknada, radio i paralelne usporedbe s opeterećenjima ove vrste koja postoje u Tuzlanskoj županiji, ali i u području Prijedora u Republici Srpskoj.

Analizirano je koliko gdje koji namet iznosi i postoji li uopće, a kako kaže Majić, zaključaka ima pozitivnih, ali i negativnih.

Obavljena je i usporedba s registrom na entitetskoj razini, no, on je manje detaljan i u njega su uvrštene samo najviše parafiskalne naknade.

"Kad je riječ o našoj, Hercegovačko-neretvanskoj županiji, najbolje poslovno okruženje s ovog aspekta su općine Jablanica i Rama, sve je vrlo transparentno, čak se s udrugama poduzetnika u Jablanici uspjelo da neke naknade budu potpuno ukinute", dodao je Majić.

Najgore stanje je u Gradu Mostaru, gdje postoje neke naknade za gospodarstvenike koje nemaju nikakvu zakonsku osnovu.

"Grad Mostar uzima neku taksu od 500 KM za otvaranje novog poslovnog subjekta, a da ta taksa nema nikakvo zakonsko uporište, niti dobijete neko rješenje što plaćate, samo vam daju broj žiroračuna. Nitko ne zna što plaća, kamo idu ta sredstva, a poglavito po kojoj se zakonskoj osnovi ta naknada uzima", kazao je Majić.

Kako je dodao, na razini cijele Bosne i Hercegovine, svih razina vlasti, jednog gospodarstvenika opterećuje više od 500 različitih parafiskalnih naknada, što predstavlja golemi pritisak na gospodarstvenike.

Registar je dostupan na stranici poslovnookruzenje.ba, a bit će redovno ažuriran kažu njegovi kreatori. Cilj registra je racionalizacija cijelog spektra parafiskalnih nameta, usklađivanje, kao i zagovaranje ukidanja onih koji budu ocijenjeni kao suvišni.