Hrvatsku će na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije u Nizozemskoj predstavljati Damir Kedžo s pjesmom “Divlji vjetre”!

Dijelio je isti zbroj glasova stručnoga žirija te gledatelja i slušatelja Hrvatske radiotelevizije kao i natjecateljica Mija Negovetić no prevagnuli su glasovi publike koja je najviše bodova dala upravo Kedži. U konkurenciji je bilo ukupno 16 pjesama.

Kedžo će Hrvatsku predstaviti 12. svibnja, nastupom u drugom dijelu prve poluzavršnice najvećega svjetskog televizijskoga glazbenog natjecanja, piše HRT.
 

Kada sam sišao sa stagea rekao sam, ovo je stvarno bilo dobro, iza ovog mogu stajati, rekao je pobjednik ovogodišnje Dore u svom prvom obraćanju javnosti na konferenciji za novinare.

Pobjedniku koji nije mogao skriti uzbuđenje i veselje, statuu Dore, rad umjetnika Ivice Propadala, uručio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. Nizozemski veleposlanik Nj.E. g. Hendrik Jan Voskamp zaželio mu je sreću na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije, koji će se održati u Rotterdamu.

Izvođači koji su se borili put u Nizozemsku bili su Elis Lovrić, Bojan Jambrošić, Edi Abazi, Zdenka Kovačiček, Alen Vitasović & Božidarka-Matija Čerina, Đana, Aklea Neon, Nikola Marjanović, Lorenzo feat Dino Purić & Reper iz sobe, Marin Jurić-Čivro, Lorena Bućan, Indira, Jure Brkljača, Colonia, Mia Negovetić i Damir Kedžo.

Glazbeno-televizijski spektakl otvorio je prošlogodišnji pobjednik Dore Roko Blažević s pjesmom “The Dream” s kojom nas je i predstavljao na Eurosongu u Tel Avivu.

Nakon izvedbi svih 16 izvođača, u show programu, uz Roka Blaževića nastupili su i finalisti treće sezone popularnog The Voicea, Filip Rudan, Bernarda Bobovečki i Albina Grčić.

Potom je glasalo pet ocjenjivačkih sudova smještenih u HRT-ovim centrima (Split, Rijeka, Osijek i Čakovec/ Varaždin) i u Zagrebu. Glasanje žirija u zbroju donijelo je 16 bodova Miji Negovetić i pjesmi When it Comes to You, 15 bodova pjesmi Damira Kedže Divlji vjetre te 14 bodova Indirinoj You Will Never Break My Heart.

Ukupni glasovi publike donijeli su pak 16 bodova pjesmi Divlji vjetre, 15 bodova pjesmi When it Comes to You te 14 bodova pjesmi You Will Never Break My Heart.

Pjesme su izvođene prema pravilima Eurosonga na glazbenu matricu s izvođenjem svih vokalnih dionica uživo. Maksimalno dopušten broj izvođača na pozornici je bio šest.

Natjecanje i show program televizijsko-glazbenog spektakla Dora 2020. vodile su sjajne mlade voditeljice Doris Pinčić Rogoznica i Zlata Mueck Sušec u društvu iskusnih majstora svog zanata, Mirka Fodora i Duška Ćurlića.

Zahtjevnu režiju krune Glazbenih dana u Opatiji potpisao je Mario Vidosavljević, dok je urednik projekta bio Tomislav Štengl.

Podsjetimo, prošle se godine Izbor hrvatske pjesme za Pjesmu Eurovizije nakon višegodišnjeg izbivanja vratio u Opatiju, grad festivala iz kojeg je Dora i krenula, s njom se u Opatiju vratio i stari sjaj i tradicionalni medijski šušur, a u izravnim prijenosima iz Opatije na ekrane HTV-a i u eter Hrvatskog radija vratio se vrhunski glazbeni, zabavni i show program.

(www.jabuka.tv)