Biskupi BK-a BiH na svojem redovitom zasjedanju u Banja Luci 13. i 14. srpnja donijeli su novu odluku o prilogu za misno slavlje koji od 1. rujna 2023. umjesto dosadašnjih 20 KM iznosi 30 KM, objavio je danas Katolički tjednik na portalu Nedjelja.ba.

'Cjenik' iz 2005.

Slijedom te odluke i prilog za gregorijanske mise umjesto dosadašnjih 700 KM bit će 1.000 KM. Ostale naknade propisane taksovnikom iz 2005. ostaju nepromijenjene.

Kako je navedeno u dopisu iz Vrhbosanske nadbiskupije upućenom svim župama, redovničkim i crkvenim ustanovama nije dopušteno naknadno povisiti misni prilog koji su vjernici već dali da bi se na njihovu nakanu namijenila misa u idućim mjesecima. Tako primljene „vezane“ i „nevezane“ nakane treba slaviti za prilog koji je primljen prema postojećem taksovniku te sve „nevezane“ mise, kao i gregorijanske, koje su primljene po spomenutom taksovniku treba predati ekonomatu Vrhbosanske nadbiskupije ili Provincijalatu Franjevačke provincije Bosne Srebrene do kraja 2023.

''Podsjećanja radi vjernici svojim misnim prilogom pridonose dobru Crkve i sudjeluju u njezinoj brizi za uzdržavanje svećenika i pastoralno djelovanje (usp. kan. 946), a svećenici su se dužni ravnati prema odredbi Zakonika kanonskog prava i kanona 945 § 2 koji propisuje da 'i bez primanja ikakvog priloga slave misu na nakanu vjernika, osobito onih siromašnih''', navedeno je.

Otkupljenje je besplatno

Podsjećamo, papa Franjo je prije nekoliko godina rekao kako se Misa ne plaća.
''Misa je Kristova žrtva koja je besplatna. Otkupljenje je besplatno. Želiš li dati prilog, možeš to slobodno učiniti, ali ne moraš ništa plaćati! Važno je to shvatiti'', poručio je papa Franjo u ožujku 2018.

Svoje reagiranje tom je prilikom objavio i hercegovački franjevac Mario Knezović pa je opisao ''što se plaća kad se na Misu misli?''.

Reakcija hercegovačkog fratra

''Daje se prilog svećeniku ili župi ili crkvi kako bi se nečija nakana ili namjena uzela i bila uključena u molitve tijekom Svete mise. To što se narodski ili u žargonu kaže „platio misu“ ne odgovara ni smislu ni sadržaju stvarnosti'', objavio je te naveo kako ''misne nakane koje se daju prigodom ukopa ne ostaju u župi niti s njima raspolaže svećenik kome je novac predan''.

''Taj novac ide svećenicima koji će slaviti te mise na određene nakane. To su uglavnom svećenici u misijskim područjima ili u područjima gdje su kršćani ugroženi. Uz sve to, svećenik može samo za jednu Svetu misu uzeti novčani prilog u jednome danu i s tim raspolagati. Ostali novac od nakana za slavljenje misa ide ordinariju(biskupiji) koja ih opet zakonski raspoređuje po potrebama sveopće Crkve'', objavio je fra Mario.

Bljesak.info