Danas je u 12 sati na Lebinom trgu održan prosvjed građana Gornjeg Vakufa-Uskoplja protiv rada Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Cilj skupa je ukazati na netransparentan proces brojanja glasova i provedbe lokalnih izbora 2020., posebno procesa dopisnog glasovanja, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Pod parolom “Pravda za Uskoplje” građani pale svijeće u znak smrti demokracije, a SIP odnosno CIK prozvali su Centralnom institucijom za korupciju.

Na današnjem mirnom prosvjedu novoizabrani mladi vijećnika Stanko Kustura, dijete poginulog branitelja, pročitao je kratko obraćanje koje je objavio portal Artinfo.ba.
 
“Nikad ništa nismo tražili"

Hrvatski narod Gornjeg Vakufa-Uskoplja jako je propatio u proteklom ratu, ali se ipak održao. Održao se i u poraću nastojeći obnoviti svoje živote, ali i svoju političku poziciju, svjestan da ništa više neće biti kao prije, ali odlučan nastaviti se boriti. Ništa nismo tražili, ali ni dobili.

Očito je sudbina malih mjesta u poslijeratnom razdoblju Bosne i Hercegovine da su redovito na rubu dešavanja i da iz njih najčešće doznajemo loše vijesti. Tako i o Gornjem Vakufu-Uskoplju i dalje kruže priče kako su to dva grada pod istim nebom. Upravo smo na proteklim izborima dokazali suprotno. Hrvatski narod Gornjeg Vakufa-Uskoplja isturio je mladu ekipu spremnu preuzeti odgovornost ne za podijeljeni, nego za zajednički, grad perspektivne budućnosti.

Tu snagu i volju prepoznali su i žitelji ove općine ne samo ovdje nego i u naši ljudi u dijaspori. Ipak, njihova volja je prekrižena, demokracija u našoj općini ukradena a mi ostavljeni da stojimo sami!

Naše današnje zajedništvo odgovor je na netransparentan proces provedbe rezultata lokalnih izbora od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Ovim činom mirnog okupljanja tražimo očitovanje spomenutog tijela i kompletno izvješće o glasovima pristiglim putem pošte i tek ćemo onda priznati eventualni poraz! Zanima nas kako tzv. pobjednici izbora u ovoj općini prije potvrđenih a kamoli službenih rezultata znaju da su pobijedili u trenutku kad su se glasovi još uvelike brojali? Zahtijevamo obrazloženja za svaki eventualno odbijeni glas te ponovno brojanje glasova putem pošte.

Ne želimo nerede, dapače. Želimo vladavinu prava i demokracije i zato ćemo svoju borbu nastaviti i pravnim putem čekajući Pravdu za Uskoplje!”, kazao je Kustura.

Podsjećamo, kandidat SDA za načelnika općine Gornji Vakuf – Uskoplje, Sead Čaušević, prema rezultatima SIP-a, odnio je pobjedu ispred kandidata HDZ-a BiH i stranaka HNS-a Dražena Matišića za samo 135 glasova.

Međutim, mnogi upozoravaju da Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) prestao brojati glasove pristigle poštom kada je Matišić smanjio razliku glasova na 135 u odnosu na Čauševića.