”Glasom koji za Komšića damo, glogov kolac Čovi zabijamo. I zato ga k’o bosanska raja, i Kolindi zabijemo do jaja”, poruka je to s predizbornog skupa Demokratske fronte u Tuzli.

Na Sonom trgu u središtu Tuzle održan je predizborni skup koalicije Demokratska fronta-Građanski savez na kojem su se, uz standardne izborne parole i floskule, mogli čuti i vidjeti dosad neviđene poruke protukandidatima i predsjednicima susjednih država.

U kampanjama bh. političara, koje su sve samo ne čiste, poruke sa skupa u Tuzli mogli bi svrstati među neke od vodećih s negativnim predznakom ali i govorom mržnje.

Od početka izborne kampanje do danas Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH, zbog korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje, čime je vođena predizborna kampanju koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na žene ili koja potiče stereotipno i uvredljivo ponašanje na osnovu spola ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih spolova, kažnjavalo je političke subjekte i kandidate a među kažnjenima se našla i Komšićeva stranka.

Utvrđeno je, kako su istaknuli iz SIP-a BiH, da je politički subjekt DF-GS, Željko Komšić: BiH POBJEĐUJE (Demokratska fronta i Građanski savez), odgovoran što je Dževad Adžem, kandidat ovog političkog subjekta za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 10. rujna ove godine na svom facebook profilu koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH.

Zbog toga mu se, na osnovu Izbornog zakona BiH, izrekla novčana kazna u iznosu od 1.000 KM koje će snositi solidarno članice ove koalicije Demokratska fronta i Građanski savez u iznosu od po 500 KM, priopćeno je iz SIP-a BiH.

U ranijem priopćenju se navodi da je utvrđeno da je Dževad Adžem, kandidat političkog subjekta DF-GS, Željko Komšić: BiH POBJEĐUJE za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 10. rujna ove godine na svom facebook profilu koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH, pa mu se u skladu sa Izbornim zakonom BiH izriče novčana kazna u iznosu od 3.000 KM.

Nismo sigurni koliko ove poruke sa Komšićevog skupa u Tuzli, obzirom da su poslane iz prvih redova, a ne s pozornice, podliježu kaznama SIP-a, ali iznenađuje i uznemiruje hladnokrvnost i ravnodušnost s kojom su one prihvaćene i poslane u javnost.

Kažnjiv ili ne, govor mržnje, huškanje, nacionalizam, ratna retorika i sve samo ne smislene poruke biračima, nažalost, naglasak su planova i programa većine političkih stranaka u našoj zemlji. Uz godine šutnje i poklapanja po ušima, te mjesec dana galame po tribinama, jedno je sigurno, izborna šutnja će zaista biti zlatna.