Poruke iz Novalićevog mobitela upućuju na Sebiju Izetbegović, objavio je portal The Bosnia Times.

Naime, portal Nedžada Latića navodi kako je istraga, koja se vodi više od mjesec dana, u posljednja 72 sata konačno došlo do osumnjičenih.

''Prije par dana oduzeti su mobiteli premijera Novalića i njegovih prvih saradnika Edite Kalajdžić i šefa kabineta Hasana Ganibegovića. Na nekima od njih poruke su brisane, posebno iz viber mreže, ali SMS poruke je moguće 'vratiti' čak i ako se obrišu iz aparata. Upravo premijer Novalić je tražio da Tužiteljstvo BiH što prije istraži ovu aferu i raščisti sve nepoznanice jer 'nema ništa da krije'. I upravo njegov mobitel mogao bi biti ključan za rasvjetljavanje afere'', navodi portal.

Dodaje se kako su, prema saznanjima od izvora u SIPA-i, u njegovom mobitelu pronađene poruke koje upućuju da bi osoba koja je insistirala na nabavci beskorisnih respiratora mogla biti generalna direktorica Sebija Izetbegović!

''Da li je to točno, u SIPA-i nismo mogli dobiti službenu potvrdu informacije, budući da su saslušanja Novalića, Hodžića i Solaka trajala cijelo popodne i noć s četvrtka na petak. Iza ponoći zgradu SIPA-e su napustili njihovi odvjetnici, a tijekom dana u Agenciji će se odlučiti hoće li biti predani u nadležnost Tužiteljstva BiH'', navodi portal.

U tekstu se navodi da na to da je s aferom itekako povezan KCUS, a time i direktorica Izetbegović, ukazuje činjenica da su istražitelji SIPA-e u srijedu cijeli dan pregledali dokumentaciju KCUS-a u službama financija, javnih nabavki i tehničkom sektoru.

''Ono što bode oči, i što je ključno pitanje otkako je afera razotkrivena jeste – tko je pravio specifikaciju za respiratore? Nedavno je postalo jasno da nitko nije konsultirao stručnjake anesteziologe i pulmologe. Također, dosad se nije pojavio niti jedan dokument sa specifikacijom ili oznakom / šifrom respiratora koji odgovaraju jedinicama intenzivne njege. Izgleda da taj papir više ne postoji ili nije ni postojao'', navodi, između ostalog, portal.

S druge strane, Luka Miladinović, portparol Državne agencije za istrage i zaštitu je rekao kako je za slučaj zaduženo Tužiteljstvo te da zbog velikog interesa javnosti očekuju da će uskoro biti objavljeni detalji slučaja.