Zakon o obitelji s djecom u HNŽ-u nije usvojen i neće, sigurno je, biti u idućih nekoliko mjeseci što znači da novac za ovu namjenu neće biti uvršten u proračun za 2015. godinu, a porodilje ni u ovoj godini neće dobiti ništa više nego što su imale u proteklim iako su sve političke stranke u predizbornim obećanjima najavljivale kako će to biti prioritet prioriteta kada je u pitanju HNŽ. Jedina šansa da se nepravda prema majkama u ovoj županiji ispravi jest nedavna inicijativa županijske zastupnice Elvire Dilberović (SDA) da se do donošenja zakona usvoji skupštinska odluka koja obvezuje Vladu da porodiljama isplaćuje jednokratnu pomoć u iznosu od 300 maraka i pomoć od po sto maraka u prvih pet mjeseci od porođaja.

Sića

Ovaj prijedlog je od većine zastupnika u Skupštini HNŽ-a načelno podržan, no nije poznato hoće li odluka biti donesena na Skupštini i hoće li biti uvršten u proračun za 2015. s obzirom da se na zadnjoj sjednici Skupštine pojavilo mnogo želja političkih stranaka.

Ono što je važno u cijeloj priči jest da se pritisak na zastupnike i vlast izvrši u idućim danima, odnosno do 22. ožujka do kada Vlada HNŽ-a treba u Skupštinu vratiti prijedlog proračuna za 2015.

Trenutačno se za isplaćivanje jednokratne pomoći na godišnjoj razini izdvaja oko 750.000 maraka, što znači da bi bilo potrebno iznaći još oko 700.000 maraka za ovu namjenu. To nije teško uraditi, ako ima dobre volje i želje da se barem malo olakša život obiteljima koje se bez obzira na tešku financijsku situaciju odvaže na proširenje obitelji, mišljenja je veliki broj zastupnika.

Predsjednik Skupštine Šerif Špago (SDA) rekao nam je kako inicijativa zastupnice Dilberović mora proći proceduru davanja mišljenja od Zakonodavno-pravne komisije i Vlade HNŽ-a kako bi bila izmijenjena prethodna odluka kojom je predviđeno davanje samo jednokratne pomoći od 400 maraka.

-Ako bude političke volje, vjerojatno će se o odluci razgovarati do usvajanja proračuna za 2015. Po meni, nije nikakav problem da se ta sredstva predvide u proračunu jer je to oko 700.000 maraka, kazao je Špago. Nije mogao potvrditi hoće li se tretirati ovo pitanje, kazavši kako sve ovisi o političkoj volji većine u Skupštini.

Proračun

Špago je kazao kako Klub Bošnjaka u Skupštini podržava ovu inicijativu jer se o tome raspravljalo na Klubu prije zadnje sjednice Skupštine.

-Po meni, nema nikakvog razloga da se ta odluka ne donese, a hoće li biti njezina primjena od 1. travnja ili 1. svibnja, to je samo tehnička stvar, rekao je on.

Potpredsjednik Skupštine Tomislav Martinović (HDZ BiH) kazao nam je kako HDZ nema ništa protiv ove inicijative ukoliko se iznađu sredstva za nju, ali kako se ozbiljno mora razmišljati o zakonu koji bi sustavno riješio cijelu oblast.
-Nećemo biti smetnja za usvajanje ove odluke, štoviše. Nastojat će se naći sredstva i prostor da se ista uvrsti u ovogodišnji proračun i počne s primjenom već ove godine, rekao je Martinović.

Amandmani na proračun iz Skupštine su poslani Vladi HNŽ-a i u ovom tjednu će se sjesti i dogovoriti što će ući u proračun, a što ne.

Novca ima

Novac za porodilje može se naći ukoliko se smanje naknade raznim odborima koji županiji nisu ni potrebni ili ukoliko se umanje nova zapošljavanja u institucijama koja su planirana u ovoj godini. Novac se može naći i ako se umanje troškovi ugovorenih usluga, i izdatci za kojekakve saveze, klubove, udruženja koja godinama crpe novac iz proračuna, a ne daju nikakve rezultate. Novac se lako može naći samo ako ministri i zastupnici odluče ispuniti ono što su obećali i na osnovi čega su ponovno zasjeli u skupe fotelje. U suprotnom, porodilje u HNŽ-u i dalje će primati 400 maraka jednokratne pomoći za opremanje djeteta, koje po nepisanom pravilu, umjesto da dobiju nakon rođenja djeteta, dobivaju kada dijete prohoda.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / Dnevni list