Asteroid 2019 GC6, koji je otkriven 9. travnja i u četvrtak će proći pored Zemlje, mogao bi predstavljati veliki rizik za naš planet, upozoravaju iz NASA-e.

Srećom, danas nema opasnosti za Zemlju te će proći na oko 219.000 kilometara od nas – što je za svemirska prostranstva vrlo mala udaljenost (manja od udaljenosti Zemlje do Mjeseca), no znanstvenici predviđaju da će ponovno proći pored zemaljske kugle 2034., 2041. i 2048. godine te je trenutačno teško predvidjeti njegovu preciznu putanju, piše Zimo.co.

Ni tada vjerojatno neće biti opasnosti, no astronomi će pažljivo pratiti njegovo kretanje te su ga znanstvenici iz Jet Propulsion Laboratoryja (JBL) postavili na listu asteroida koji predstavljaju rizik za naš planet i tijekom sljedećih 100 godina postoji mogućnost da će se sudariti sa Zemljom.

Veličina ovog asteroida iznosi između 7,5 i 30 metara te iz NASA-e kažu da je velik poput deseterokatnice, a brzina kojom će proći pored Zemlje iznosi više od 20.000 km/h.

Znanstvenici kao asteroide koji predstavljaju potencijalnu opasnost za Zemlju smatraju one koji su veći od 140 metara u promjeru te astronomi iz JBL-a konstantno prate takve svemirske objekte, piše Zimo.co.

Prema astrofizičarki Karen Masters, kada astronomi otkriju asteroid koji bi mogao udariti u Zemlju ili proći blizu nje, odmah počinju dodatna istraživanja i proučavanja njihove putanje, a prema svim dosadašnjim kalkulacijama astronoma, trenutačno ne postoji, tj. nije otkriven niti jedan potencijalno opasan asteroid na čijoj se putanji nalazi naš planet.