Premijer Federacije BiH Fadil Novalić otkrio je za Hayat TV da se dobro osjeća nakon što je pobijedio opasni virus, te kako je važne lekcije naučio dok je boravio u bolnici. Kazao je kako se potpuno opravio i na vrijeme se počeo liječiti. - Na kraju sam klasificiran kao srednje težak pacijent. Bolest je opasnija nego što se misli, neugodnija također. Organizam nema prirodan odgovor, imate neki neugodan osjećaj. Imate neke pojave koje su daleko nezgodnije od gripe. To je potpuna nemoć, na kraju vam napadne sve organe - kazao je Novalić.  Dodao je da prije koronavirusa nikada nije bio u bolnici. - Moram biti iskren i reći da se stavovi čovjeku promijene. Svi smo jako sretni kada izađemo iz bolnice, i nema tu pravila. Dok sam bio gore bilo je i ljudi od 28 godina - kazao je premijer. Na tvrdnju novinara kako Federacija u posljednjih mjesec bilježi crne brojke, kako je sve više zaraženih koronavirusom, Novalić je kazao:

- Već sutra zovem Krizni stožer da prepakiramo mjere, ne da zatvorimo ljude, nego da im pojasnimo mjere koje su na snazi. Moramo definirati kubikažu, prostor, što znači da moramo pooštriti i definirati te mjere. S jedne strane ponovno moramo vratiti kampanju i reći građanima kako je u pitanju opasna bolest. Rečeno je da će virus oslabiti, a on je ojačao. Ne možemo dati baš restriktivne mjere, ali možemo pooštriti pravila, zapravo inspekcije da još više rade svoj posao. Na pitanje razmatra li se mogućnost ponovnog uvođenja stanja nesreće, Novalić je kazao kako "mi slijedimo što rade razvijene zemlje". - Tamo se stanje nesreće ne uvodi sveobuhvatno, nego određene kategorije ili pokrajine.

Ukoliko stanje ovako bude u SŽ, tu ćemo uvesti oštrije mjere, ali to ne mora biti u županijama gdje je bolje stanje. Građansku percepciju morate proizvesti. Mi kao vlada i vlade županija imamo mehanizme u rukama da pojasnimo koliko je to opasno. Mehanizmi su se koristili dok je bilo izvanredno stanje. Sada se mora u liberalnom obliku to definirati, ako se kaže da se mora nositi maska onda mora tako biti, ako treba biti rastojanje u restoranima to će tako i biti - kazao je Novalić. Respiratori koje je nabavio Krizni stožer Federacije kao ni donirana oprema još nisu u uporabi, čeka se državna razina, a zdravstvene ustanove upozoravaju kako nemaju materijalne kapacitete odgovoriti zahtjevima.

Upitan može li u tom smislu entitetska vlada uraditi išta osim apelirati da se proces raspodjele završi, Novalić je kazao: - Svih 18.000 zdravstvenih radnika poslali su mi pismo da damo opremu. Da bi se to pustilo u bolnice moramo pronaći instituciju koja će izvršiti provjeru, pa tek onda to pustiti u uporabu. Vjerojatno je slučaj "Respiratori" prepao aktere, pa se svi boje ući u tu priču. Barem smo mogli donirane respiratore podijeliti. Već u trećem tjednu kolovoza ću tražiti da se to podijeli. Kada su u pitanju cjepiva, federalni premijer je kazao kako to radi država.