Zračni promet u svijetu ovoga je tjedna premašio još jedan "okrugli" rekord. Poznati web servis FlightRadar24 zabilježio je kako je protekle srijede, 24. srpnja, bio prvi dan u povijesti u kojem je, u rasponu od 24 sata (mjereno po UTC vremenu), zabilježeno više od 225 tisuća letova. Samim time ovaj dan je postao novi najprometniji dan u povijesti avijacije, a kako se čini tome rastu nema kraja.

Naime, prošle godine je objavljeno kako je sličan "okrugli" rekord bio postignut 29. lipnja. Tada je u svijetu prvi puta zabilježeno više od 200 tisuća letova. Sada, samo trinaest mjeseci kasnije, rekord je popravljen za čak 12,5%, odnosno dodatnih 25 tisuća komercijalnih letova, javlja Bug.hr.

U ovaj broj uključeni su teretni i putnički letovi zrakoplova, helikopteri, privatni mlažnjaci, jedrilice, i svi ostali službeni letovi čiji su podaci dostupni. Flight Radar, naime, prati letove putem transpondera koje posjeduje velika većina, ali ne i svi zrakoplovi, tako da su podaci koje oni izvještavaju u stvarnosti čak i nešto veći. U podatke nisu uključene manje letjelice bez transpondera kao i "osjetljivi" tajni letovi, kao i većina vojnih letova.

Iz Flight Radara poručuju da su rekordi koji se obaraju rezultat kako velikog porasta broja letova u svijetu, tako i sve većoj prihvaćenosti ADS-B transpondera među vlasnicima zrakoplova.