Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne podružnica Posušje, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - zajednice podružnica u ŽZH te predstavnici općine Posušje položili su vijenac, upalili svijeće i pomolili se na mjestu gdje je poginuo hrvatski branitelj Ludvig Pavlović u Posušju. 

Ovim činom predstavnici braniteljskih udruga i općine Posušje željeli su još jednom odati počast poginulom hrvatskom branitelju i „na jedan dostojanstven i civiliziran način dati odgovor onom gnjusnom činu na ovom spomeniku koji smo mogli vidjeti posljednjih dana na društvenim mrežama i u medijima“, kazao je načelnik općine Posušje Branko Bago.  

Načelnik Bago je kazao da je podnesena i kaznena prijava protiv počinitelja, „pa se nadamo da će institucije odraditi svoj dio posla kako se ovo nikad ne bi ponovilo i dogodilo“, kazao je načelnik Bago. 

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - zajednice podružnica u ŽZH, brigadir Jozo Miličević također je osudio ovaj čin.  

"Ovo je jedan morbidan čin koji je za svaku osudu. Ovakve stvari nećemo dopustiti da samo tako prođu. Zadaća nas udruga je da čuvamo ono za što smo se izborili. Ovaj spomenik je simbolika naše generacije, do njih moramo dostojanstveno držati jer su oni i podsjetnici mlađim generacijama što smo sve proživjeli, kako smo se teško izborili za slobodu hrvatskog naroda“, kazao je brigadir Miličević.  

Dodao je da je zapravo nevjerojatno koliko netko može mrziti sve hrvatsko.  

"Doći iz druge države, bez imalo straha ovako nešto napraviti je doista nevjerojatno. Napadali su nas u ratu, a izgleda da se i danas moramo boriti, ali na neke druge načine“, kazao je brigadir Miličević. 

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne podružnica Posušje, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - zajednice podružnica u ŽZH te predstavnici općine Posušje su u zajedničkoj izjavi osudili vandalski čin muškarca koji je oskrvnuo spomenik Ludviga Pavlovića, hrvatskog domoljuba i prve žrtve velikosrpske agresiju u BiH.  

Ova inicijativa krenula je jutros s 35. sjednice općinskog vijeća općine Posušje kada je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB podružnice Posušje Mladen Bašić pozvao na zajedničku osudu čina oskvrnuća spomenika poginulog branitelja Ludviga Pavlovića u Posušju.  

Podsjetimo, na društvenim mrežama pojavila se fotografija osobe, koja je prema prvim informacijama državljanin Crne Gore, a koja je mokrila po spomeniku pokojnog branitelja Pavlovića.