Poljska je Ukrajini već isporučila četiri tenka Leopard, izjavio je u petak poljski premijer Mateusz Morawiecki, dok zapadne zemlje povećavaju svoju podršku Kijevu godinu dana nakon što je Rusija napala zemlju.

''Poljska i Europa stoje na vašoj strani. Definitivno vas nećemo ostaviti, podržavat ćemo Ukrajinu do potpune pobjede nad Rusijom'' - rekao je Morawiecki tijekom posjete Kijevu, javlja Reuters.

Posvećenost Varšave susjedu bila je ključna u uvjeravanju europskih saveznika da Ukrajini doniraju teško naoružanje, uključujući tenkove, što je potez kojemu se donedavno protivilo nekoliko vlada, uključujući Berlin.

Poljska je prošlog mjeseca izjavila da namjerava smanjiti vrijeme obuke za ukrajinske vojnike na tenkovima Leopard 2 na pet tjedana.

Morawiecki je također pozvao na jači novi paket sankcija Europske unije protiv Rusije. Unija trenutno raspravlja o desetoj rundi sankcija.

Pored Poljske, Švedska je danas objavila da će Ukrajini isporučiti do 10 tenkova Leopard 2 i protuzračnih sustava HAWK u sklopu 11. paketa podrške odbrani, saopćila je u petak vlada te nordijske zemlje.

''Švedski tenkovi samo će pojačati doprinos koji daju druge europske zemlje. U toku je koordinacija podrške s međunarodnim partnerima koji doniraju Leopard 2 ili druge tenkove'' – navodi se u priopćenju.