Odobrenje Njemačke za ponovni izvoz tenkova Leopard 2 u Ukrajinu od sekundarnog je značaja jer bi Poljska mogla poslati te tenkove kao dio koalicije zemalja čak i bez njene dozvole, izjavio je u ponedjeljak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici nisu uspjeli tijekom pregovora u Njemačkoj prošli tjedan da uvjere Berlin da Ukrajini dostavi svoje borbene tenkove Leopard, što je ključni zahtjev Kijeva dok pokušava udahnuti novi zamah u svoju borbu protiv ruskih snaga.

Poljska se zalaže da zemlje koje imaju njemačke Leoparde da ih pošalju u Ukrajinu, čak i ako Njemačka ne želi da im se pridruži.

"Tražit ćemo takvu dozvolu, ali to je pitanje od sekundarnog značaja. Čak i da ne dobijemo ovo odobrenje, mi bismo i dalje prebacili naše tenkove skupa s ostalima u Ukrajinu", rekao je Morawiecki novinarima.

"Uvjet za nas u ovom trenutku je da izgradimo barem malu koaliciju zemalja", dodao je.

Njemačka ne bi stala na put ako bi Poljska poslala svoje tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu, izjavila je u nedjelju njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u intervjuu za francusku televiziju LCI.

"Pritisak ima smisla, jer je ovog vikenda ministrica vanjskih poslova Njemačke poslala malo drugačiju poruku koja daje tračak nade da ne samo da Njemačka neće blokirati (slanje tenkova), nego će konačno predati tešku opremu, suvremenu opremu za pomoć Ukrajini", rekao je Morawiecki, prenosi Reuters.