Fotografije dvojice policajaca i osumnjičenika iz Galvestona u američkoj saveznoj državi Teksas izazvala je zgražanje mnogih na internetu.

Na fotografiji se, naime, vidi kako dvojica policajaca na konjima vode 43-godišnjeg Donalda Neelyja kojemu su ruke na leđima povezane lisicama, a na kojima je bilo uže pomoću kojega ga je jedan od policajaca vodio. Obojica policajaca su bijelci dok je osumnjičeni 43-godišnjak crnac pa je situacija mnoge podsjetila na vrijeme robovlasništva, prenosi Večernji list.

Nelly je, naime, uhićen u subotu te je optužen za kriminalno ometanje posjeda, a već je u nedjelju pušten na slobodu. Nakon što se fotografija proširila internetom policija je objasnila kako je riječ o traci koja je bila pričvršćena za lisice kojima je Neely bio vezan, a ne o konopcu.

– Iako se ova tehnika korištenja konja za transport osobe tijekom uhićenja smatra najboljom praksom u nekim scenarijima, kao što je kontrola mnoštva, ta praksa nije ispravno korištena u ovom slučaju – rekao je šef policije u Galvestonu Vernon Hale III. Rekao je kako su policajci loše prosudili u ovom slučaju te da su mogli čekati prijevoz na lokaciji uhićenja.
 

– Razumijemo negativnu percepciju ovog postupka i vjerujemo da je najprikladnije prestati koristiti ovu tehniku – dodao je. Fotografiju je na Facebooku objavila i šogorica uhićenog Christin Neely koja je napisala kako su ga tretirali kao životinju te poručila da 'ovo nije 1819,. nego 2019. godina'.