Pripadnici prosvjedne skupine "Pravda za Davida" u srijedu su se ponovno okupili u Banjoj Luci unatoč policijskoj zabrani, a to su kao i u prethodna dva dana ponovo učinili pred pravoslavnom sabornom crkvom gdje su zapalili svijeće i pomolili se za mladog Davida Dragičevića kojega je smrt iz ožujka prošle godine još nerazjašnjena.

Stotinjak osoba pridružilo se Suzani Radanović, majci Davida Dragičevića, koja je i u srijedu stigla prva pred crkvu kako bi zapalila svijeću no sve ih je ponovo potjerala policija uz obrazloženje da njihovo okupljanje nije najavljeno.

"Doveli su me u situaciju da na ulici ne smijem spomenuti ime svog sina jer mogu biti uhićena", kazala je ogorčena Radanović novinarima prije policijske intervencije.

Policajci je sada prate i po ulicama braneći joj da se bilo gdje zazustavi, ustvrdila je.

Istaknula je da ona kao i drugi prosvjednici samo traže istinu o Davidovoj smrti i upozorila da oni kojima je to dužnost, a ne žele ili nisu u stanju razriješiti slučaj poput ministra unutarnjih poslova RS Dragana Lukača moraju podnijeti ostavke.

Radanović je postala neformalnom predvodnicom prosvjeda pošto je iz javnosti nestao Davor Dragičević, Davidov otac, a njemu se trag izgubio nakon što je policija 30. prosinca nasilno rastjerala veliki prosvjedni skup održan u središtu Banje Luke.

Za njim je policija raspisala i tjeralicu tereteći ga za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti jer je na prosvjednom skupu navodno prijetio dvjema osobama no i dalje nema nikakvih informacija o tome gdje je Davor Dragičević. Mediji bliski vlastima Republike Srpske nastavljaju širiti različite glasine poput onih da se skrio u veleposlanstvu Velike Britanije u Sarajevu ili da s policijom pregovara o uvjetima predaje.

Suzana Radanović drži da režim i mediji pod njegovom kontrolom izmišljanjem takvih priča pokušavaju skrenuti pozornost sa središnjeg problema, istrage Davidove smrti.

Policija je optužila oporbu da manipulira prosvjednicima, napose članove Partije demokratskog progresa (PDP).

Zastupnik te stranke u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković koji je uhićen u utorak pred crkvom kamo je također došao zapaliti svijeću nakon 24-satnog pritvora u četvrtak je predan okružnom tužiteljstvu uz kaznenu prijavu za "izazivanje nereda".

Privedena je i saslušavana i Jelena Trivić, također parlamentarna zastupnica PDP-a koja je sudjelovala u ranijim mirnim prosvjednm okupljanjima.

Iz PDP-a su tijekom dana odlučno odbacili policijske optužbe da ta stranka stoji iza okupljanja skupine "Pravda za Davida".

Trivić je u izjavi novinarima skrenula pozornost na to da policija do sada zbog Davidova ubojstva nije uhitila nikoga, ali je zato privela čak 20 sudionika okupljanja.