Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije prošloga tjedna dostavilo je izvješća o nezakonitostima s lokalnih izbora u Mostaru koje su provodili nakon niza prigovora, ponajprije iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, kako su bošnjački birači masovno prebacivani u većinski hrvatski dio grada, a što je utjecalo na promjenu izbornih rezultata. 

Iz Tužiteljstva su potvrdili te navode da su dobili izvješća iz policije, no nisu mogli govoriti radi li se o kaznenim djelima. 

Srebrenica i Mostar 

“Ovdje se rade provjere navoda iz prijava. To zapravo još uvijek nije istraga”, rekli su za Večernjak iz Županijskoga tužiteljstva sa sjedištem u Mostaru. Objasnili su kako je povećan broj prijava pa je sada devet aktivnih predmeta na kojima se radi u Županijskome tužiteljstvu po prijavama političkih subjekata. MUP HNŽ-a također je potvrdio kako su prošloga tjedna dostavili izvješća Županijskome tužiteljstvu. 

Objasnili su kako se radi o dokumentiranim izvješćima o počinjenim kaznenim djelima na kojima su radili po nalogu Županijskoga tužiteljstva. 

Identične prijave upućene su i Tužiteljstvu BiH u koje su uključeni i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Naime, za razliku od MUP-a i Tužiteljstva HNŽ-a, u Središnjem izbornom povjerenstvu, koje je potpuno pod nadzorom SDA, ništa uopće nije bilo prijeporno što su se događale masovne prijevare i manipulacije s promjenom prebivališta i prijavom na fiktivne adrese, čime se najizravnije utjecalo na promjenu rezultata izbora. 

Koliko je SIP ispolitiziran i pod nadzorom bošnjačke politike najbolje govori činjenica da, iako se utvrdilo kako, primjerice, nije bio nijedan slučaj fiktivne prijave na lokalnim izborima održanim 15. studenog u Srebrenici, ova državna institucija ipak je naložila provjere jesu li se srpski birači tamo ilegalno prijavljivali i glasali. Prigovore HNS-a BiH o Mostaru SIP je odmah odbacio. 

Upravo zbog kompromitiranja izbornog procesa u Mostaru predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović pozvao je u ponedjeljak zapadne dužnosnike da reagiraju i zaustave daljnje zloporabe. 

Gotovo mjesec dana nakon održanih lokalnih izbora u gradu na Neretvi Središnje izborno povjerenstvo nije objavilo konačne rezultate. U međuvremenu je ova institucija naložila provjeru pojedinih biračkih mjesta u većinskim bošnjačkim gradskim područjima, no ne i na biračkim mjestima gdje su se fiktivno prijavljivali i glasali bošnjački birači u većinskom hrvatskom dijelu grada. 

Poništavanje ili ponavljanje

Čović u pismu navodi kako se radi o “organiziranim kriminalnim radnjama”, čime je ugrožena ne samo demokratska perspektiva Mostara već i države u cjelini s obzirom na predstojeće opće izbore 2022. godine. 

Čović posebnu odgovornost prebacuje na Središnje izborno povjerenstvo koje, po njegovu mišljenju, odobrava zloporabe. Objasnio je kako je Hrvatski narodni sabor BiH podnio kaznene prijave zbog fiktivnih birača. 

“Zbog toga su hrvatski predstavnici zatražili poništavanje ili ponavljanje izbornog procesa u gradskim područjima u kojima su se pojavile fiktivne prijave”, dodao je.