Uskoro bi na snagu trebao stupiti Pravilnik o osposobljavanju kandidata za vozače. Mogao bi dovesti i do poskupljenja vozačkih obuka i ispita. Istovremeno, cijene polaganja vozačkih ispita su različite, stoga iz Asocijacije autoškola traže njihovo ujednačavanje da bi se zaštitila najniža cijena sata i eliminirala nelojalna konkurencija.

Pravilnikom o osposobljavanju kandidata za vozače utvrđen je broj sati potreban za stjecanje vozačke dozvole za određenu kategoriju. U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH tvrde da će na ovaj način biti određena minimalna cijena sata, te da će autoškole biti spriječene da slobodno formiraju cijene.

''Ovom odlukom se pokušava eliminirati dio autoškola koje to pravo zloupotrebljavaju tako što svojom neprirodno niskom cijenom privlače kandidate za vozače, a da to ide nauštrb samog procesa osposobljavanja.

Autoškola za B kategoriju treba da pruži 35 sati osposobljavanja, a to košta'', navodi Zoran Andrić, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH. Međutim, sve bi u konačnici moglo dovesti do poskupljenja polaganja vozačkih ispita. U autoškolama traže ujednačavanje cijena koje na teritoriji BiH variraju od 750 do 1.800 maraka, piše Federalna.ba.

''Da se te cijene zaštite da imamo istu startnu poziciju. Naša želja je da cijena ide na 25 km za čas, sve ispod toga bi bio problem za nas'', tvrdi Edin Begić, vlasnik autoškole.

U Asocijaciji autoškola BiH tvrde da struka nije bila uključena u izradi Pravilnika. Kao poseban problem ističu da već 11 mjeseci u BiH se ne može polagati ispit za D kategoriju, koja se odnosi na vozače autobusa.

''To su ljudi koji idu vani, koji imaju posla u Njemačkoj, Zapad ih čeka raširenih ruku. Čak imamo deficitarnih kadrova, a oni ovdje prebacuju stvar na cijenu, da je zbog toga'', kaže Zdravko Ivić, član UO Asocijacije autoškola BiH. ''Prema direktivi EU-a, uslov za D kategoriju jesu 24 godine života, što do veljače 2017. u BiH nije bio slučaj. Nadamo se da će se objavom izmjena i dopuna zakona i objavom pravilnika steći uvjeti da kandidati za vozača polažu ispit za D kategoriju'', kaže Andrić.

U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH tvrde da je problem odliv radne snage iz BiH, odnosno vozača sa C ili D kategorijom, koji odlaze u inozemstvu,te da ne žele dopustiti da se umjetno formiraju vozači koji imaju te kategorije, jer su, kako kažu, time ugrozili sigurnost prometa.